Egy gyermekkönyv Balatonról, nyaralásról, hajókról, vitorlázásról

A balatoni nyaralások minden magyar gyerek életében meghatározó élményt jelentenek. Van, akinek a strandolás, van akinek a környékbeli kirándulások, van akinek a hajózás marad örökké emlékezetes – de felnőttként szinte mindannyian tovább akarjuk adni ezeket a benyomásokat gyermekeinknek.

A hajózással kapcsolatos szak- és szépirodalommal foglalkozó SailingBooks.hu kiadásában a héten egy olyan könyv jutott el a könyvesboltokba, amely egy család és a gyermekek szemszögéből mutatja meg a Balaton nyári arcát.A Vitorlás vakáció című könyv a nagyobb óvodásoknak és a kisiskolás korosztálynak készült. Egy háromgyerekes család balatoni vakációjáról szól, amelynek során közelebbi kapcsolatba kerülnek a vitorlázással. Bejárják a Balatont, ismerkednek a hajókkal, belekóstolnak egy vitorlásiskola mindennapjaiba, megtekintik a híres Kékszalag verseny rajtját, és a végén maguk is részt vesznek egy vitorlás túrán.

Zsombi, a legidősebb fiú nagyon sokat tanul legnagyobb tavunkról, és a vitorlázásról, de rendkívüli élmények várnak testvéreire, a minden lében kanál Lucára és a legkisebb Csibészkére is. Társuk mindenben a vitorlázópalánta Julcsi, és természetesen Csempe, a vidám, izgőmozgó kis foxi is.


Részlet a könyvből:


„…A korábbi káoszból közben lassan egyfajta rend bontakozott ki. A hajók jól láthatólag egy irányba indultak, a mólóról nézve mindegyiknek balra állt az eleje – bocsánat, az orra.


– Hölgyeim és uraim, egy perc van hátra az idei Kékszalag rajtlövéséig – magyarázta a kopasz a színpadon, ugyancsak átszellemülten. – A gyorsabb hajók lendülettel érkeznek a rajtvonalhoz, a lassúbbak nehezebben fognak elindulni. A mezőny Balatonfüredről először Balatonkenesének tart majd.


Zsombi nem teljesen értette, hogy mi az a mezőny, mert itt bizony csak vizet látott, mezőt egyáltalán nem. Sőt, már vizet is alig, a hajók olyan közel voltak egymáshoz, hogy szinte át lehetett ugrálni egyikről a másikra. De nem ugrált senki, hirtelen, mintha vezényszóra csinálták volna, minden hajón lázasan elkezdték huzigálni a köteleket. Sott, azaz behúzókötél, jutott eszébe Zsombinak, amit a hajósiskolában hallott.


A kopasz közben elhallgatott, a recsegő hangszóróból most egy férfihang számokat sorolt:


–Ötvenöt, ötvenhat, ötvenhét, ötvennyolc, ötvenkilenc, rajt!


Amikor elhangzott a „rajt” szó, a huszár mellett álldogáló férfi egy rudat érintett az ágyúhoz, amiből ennek hatására füst szállt fel, és óriási durranás hallatszott. A móló előtt álló motoroson lehúztak egy nagy piros X-et ábrázoló lobogót, és fellőttek egy piros színű rakétát. A gyerekek lenyűgözve nézték az eléjük táruló óriási nyüzsgést, csak Csibészke fogta be a fülét, mert félt az ágyúdörgéstől…”

A vidám, balatoni hangulatot kiválóan megjelenítő illusztrációkat Takács Viktória készítette, a szöveg Náray Vilmos munkája, aki vitorlázóként és három gyermek édesapjaként kiválóan ismeri a Balatont és a balatoni nyarakat.

A szerzők magukról:


Takács Viktória

„A rajzolás azóta fontos része az életemnek, amióta az eszemet tudom. Az évek során kipróbáltam mindenféle technikát, stílust, de a legnagyobb élmény az volt, amikor az első kislányom születése után neki kezdtem rajzolni. Azonnal éreztem, hogy a gyerekeknek szóló alkotásokban vagyok igazán boldog. A

hello indigo

brand három éve született meg, amikor elég időm és elszántságom lett hozzá, hogy megmutassam a világnak, mivel töltöm az időm. A rajzolás mellett puha játékokat is készítek, amik között nincs két egyforma, így minden gyerek egy megismételhetetlen baráttal lehet gazdagabb. Egyébként lassan tíz éve dolgozom grafikusként és igazán boldog vagyok, hogy nap mint nap azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek.”
Náray Vilmos

„Kommunikációs szakemberként naponta dolgozom és küzdök szövegekkel. De a gyerekeknek írni, ráadásul a Balatonról és a vitorlázásról, arról a világról, amelyet nagyon szeretek, és ahol szívem szerint minden időmet tölteném – nos ez nem kihívás volt, hanem igazi öröm. Esténként a lányomnak olvastam esti mesét – s ha elaludt, utána készült a Vitorlás vakáció szövege. Biztosan sokan magukra ismernek majd benne: és ez nem a véletlen műve. Ráadásul Viki tökéletesen ráérzett a színekre, figurái pontosan visszaadják a nyaraló család tagjainak és barátaiknak a jellemét. A hajókkal kicsit többet küzdöttünk, de a végén ők is igazi karakterek lettek. És persze a legnagyobb kedvencem Csempe, a foxi – néha úgy érzem, mindjárt kiugrik a lapokról…”A kötet a SailingBooks.hu kiadásában, keménytáblás borítóval, 72 oldalon jelent meg 2014. május 26-án. Megvásárolható a

www.sailingbooks.hu

és a

www.helloindigo.hu

webáruházban illetve a Líra könyvesboltjaiban és partnereinél. Fogyasztói ára 2.890 Ft.

Kapcsolat: