Manapság nagy divat, hogy klasszikus ételeket „újragondolni”. Sok tekintetben így járt a B-25 is. Többször is újragondolták.A tradicionális Balaton család utoljára a Balatonfüredi Hajógyárban  létrehozott tagja az egyetlen, mely több ráncfelvarráson is átesett születése óta. A 90-es évek elején elkészült hajótípus 1994-től  a Vega Yachtsport gyártásába és értékesítésébe került. A fejlesztések során már hosszabbító spoilert is kapott. Változtattak a forstág bekötésen, a keel bordázaton, változott a skeg merevítése, át lett alakítva a keel tartó bordázat és a hajó belső beépítése. A rig is változott,  hogy nagyobb vitorla kerülhessen rá.  Ezek a változtatások  jelentősen javították a hajó a menettulajdonságain és kényelmén.A harmadik változat idén készült el és ebben, igazodva a kor szelleméhez  egy radikális, bár kézenfekvő változáson ment át a hajó. Elsősorban a vitorlázat mellett megjelenő elektromos motor kapott helyet a hajóban, ami ettől kényelmesebb lett, hisz egy térben kapott helyet a meghajtásához szükséges akkumulátorokkal a motor. Nincs szükség büdös benzineskannákra és a világításhoz külön akkumulátorhoz, melyek csak  a teret rabolják. A hajóban elhelyezett akkumulátorok legalább 4 és fél órás üzemórát biztosítanak a hajtóerőnek.A tőkesúly öntöttvasból készült eddig. Az új hajó esetén az ólom megoldás segítségével a merülést 120-ról 93 cm-re sikerült csökkenteni. Ezzel a merüléssel a hajó az olyan sekélyebb vizű tavakra is eladhatóvá vált, mint a Velencei-tó vagy a Fertő-tó.

A leglátványosabb rész viszont a kokpit hátrafelé történő kinyitása lett, mely jelentősen kényelmesebbé teszi a munkateret. Az achter bekötése így kényszerűségből Y bekötéssé alakult, mely a kényelemnek viszont előnyére vált, hiszen nem kell kerülgetni a spoilerre való kilépés során azt a fránya drótot.
régen és most

A kényelmet javítja a koporsóágyak praktikus meghosszabbítása egy apró ötlettel. Így már egy 190 cm vagy magasabb növésű ember is kényelmesen elfér az eddig rövidnek bizonyuló helyen.A hajó továbbra sem egy versenygép, de nem is ez volt a cél. Egy olcsó, sok hazai vízre alkalmas családi túrahajónak viszont tökéletes. És még motorozásért sem büntet meg a rendőr 🙂

Bővebb információ:

HomeFotó: Beliczay Péter