Berecz Zsombor kvótát szerzett Magyarországnak a 2016-os Riói Olimpiára.

Már tudta? Nem baj. Nagyon jó leírni!

Szombat óta világosan tudjuk, hogy Berecz Zsombor olimpiai kvótát szerzett Magyarországnak. A Magyar Vitorlás Szövetség döntésének értelmében, az még nem biztos, hogy Zsombor fogja Finn osztályban az országot képviselni, de a realitásokat nézve sok más lehetőség nincs.

Fantasztikus teljesítmény ez és főleg annak fényében, hogy az előző két olimpián nem volt magyar finnes.

Nézzük, hogy mit írt Zsombor Egyesülete a versenyről:


BERECZ ZSOMBOR MEGSZEREZTE AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓT A SANTANDERI VILÁGBAJNOKSSÁGON!


Berecz Zsombor, az MVM Sportegyesület igazolt vitorlázója a spanyolországi Santanderben rendezett ISAF vitorlás világbajnokságon megszerezte a 2016-os Riói Olimpiára szóló kvalifikációt!

A Világbajnokság 2014. szeptember 8-21 között került megrendezésre a Laser Standard, Laser Radial, 49er, Finn, 470-es és Nacra 17 olimpiai hajóosztályok számára. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából a Santander-i Világbajnokságon a riói olimpiai kvótáknak nagyjából 50%-át lehetett megszerezni, így nagy volt a tét!

Zsombi a világbajnokság selejtező futamainak eredményei alapján 19. helyen jutott be a VB Arany Csoportjába, ahol további hat futam várt a versenyzőkre. A csütörtöki és pénteki versenynapokon komoly időjárási körülmények között, 30 csomós szelekben, két-két futamot rendeztek, amelyeken Zsombi a 14., 15., 21. és 10. helyezéseket szerezve összetettben a 15. helyre vitorlázta fel magát, ez pedig a nemzetek között a 11. helyet jelentette számára.

A szombati napon további két futamot tervezett a rendezőség, azonban a szélviszonyok nem kedveztek a versenyzésnek, így a parti halasztást vízi halasztás követte, a nap folyamán nem tudtak futamot rendezni. Az előző napi összetett eredmények tehát nem változtak,

Zsombi 15. helyen, nemzetek között 11. helyen zárta a világbajnokságot

,

amely egyben a Riói Olimpiára szóló kvalifikációt is jelenti számára

, hiszen az idei ISAF Világbajnokság keretében a Finn hajóosztályban  a teljes kvóta felét, azaz mindösszesen tizenkét olimpiai kvótát osztottak ki.

A legjobb tíz versenyző a vasárnapi Medal Race keretében folytatta a versengést a bajnoki címért, amelyben a horvát Ivan Kljakovic Gaspic (Bambi) győzedelmeskedett, azonban a magasan vezető brit Giles Scott elől, aki a Medal Race-ben negyedikként ért célba, a világbajnoki címet elvenni már nem tudta. Scott így világbajnok lett, Bambi második helyen végzett, a dobogó harmadik fokára pedig  a szintén brit Edward Wright állhatott fel.

Zsombinak ugyan nem sikerült a tavalyi évi bravúrt megismételnie és bekerülni a Medal Race-be, azonban az idei 15. helyezése és ezzel olimpiai kvótaszerzése, ami az idei év legfontosabb célja volt számára, óriási eredmény a magyar vitorlássport számára, kemény és kitartó munkája, motivációja és elkötelezettsége meghozta a gyümölcsét! Zsombi így 2016-ban immár harmadik alkalommal vitorlázhat Olimpián, azonban első alkalommal a Finn hajosztályban, amelyben élete legszebb eredményeit aratta az elmúlt két évben!


Szívből gratulálunk Zsombi és köszönjük!

Részletes eredménylista a VB honlapján:

www.santander2014.com

Fotógaléria az MVM SE honlapján:

http://www.mvmse.hu/VitorlasSzakosztaly/CMS.aspx?PID=161&al=santander_2014

Zsombi 2013 decemberében igazolt át előző klubjától az MVM Sportegyesülethez, amely igyekszik Zsombi felkészülését és a hátteret a lehető legmagasabb szinten biztosítani. Zsombi a versenyekre és az olimpiára a spanyolországi Valenciában készül az egykori Finnes olimpikon Luca Devoti edzőtáborában.

Zsombi a VB után közvetlenül a Finn hajosztály magyar bajnokságán vesz részt, majd egy hosszabb pihenő után novemberben tovább folytatódik a kemény edzés és munka a minél jobb jövő évi eredményekért és az olimpiai sikerért!


MVM Sportegyesület


CSG_0933.jpg

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!


Magyar Olimpiai résztvevők Finn osztályban:

1952 nem volt

1956 nem volt

1960 Tolnay László

1964 Fináczy György

1968 nem volt

1972 Fináczy György

1976 Dr. Haán András

1980 Ruják István

1984 nem volt

1988 Székely Antal

1992 Szilvássy Attila

1996 Litkey Farkas

2000 Hajdu Balázs

2004 Hajdu Balázs

2008 nem volt

2012 nem volt


Legjobb finnes helyezések:

1971 Fináczy György EB 3.

1976 Fináczy György Olimpia 8.

2013 Berecz Zsombor VB 7.

Szócikk Zsombiról a wikipédián:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Berecz_Zsombor

Hogy Zsombi teljesítménye mekkora azt talán Ruják István 1980-as finnes olimpikon írásából érzékelhetjük:

http://hunsail.hu/hu/hirek/altalanos/bocsanatkeres-berecz-zsombitol