Sajtónyilatkozat az utóbbi évek első halálos jégbalesetéről, ami a Balatonnál történt vasárnap

Sajnos megtörtént, amire nem volt példa az utóbbi években itt a Balatonnál: Örvényesnél meghalt egy 62 éves nyugdíjas, aki feltételezhetően jégszörfözött és egyébként a strandon kölcsönzéssel, illetve szörfoktatással is foglalkozott. Ehhez képest különösen meglepő, milyen felelőtlenségre utalnak a rendelkezésre álló információk: egyrészt minden ebben illetékes fórum felhívta a figyelmet, hogy a balatoni jég nem vált alkalmassá a sportolásra, ráadásul vasárnap már erős olvadásban volt, amikor különösen veszélyes jégre menni, amit ilyenkor jogszabály is tilt, mert olvadásban, éjszaka, járművel mindig tilos.

Egyébként a sajtóban megjelenő adat, miszerint a tíz centi vastag jég lenne biztonságos leegyszerűsítése a valós helyzetnek, mert szivacsos szerkezetű, olvadó, illetve „gyertyás” jég esetében az is veszélyes lehet, míg pl. 5-6 centimétertől is lehet biztonságos a jég, ha homogén szerkezetű, tömör, üvegszerű jégpáncélt alkot. Bármilyen jégen, a 30 centi vastagon is szinte bárhol lehet, illetve létrejöhet rianás, a Balatonon több helyen vannak víz alatti források, melyek felett jóval vékonyabb lehet a jég, illetve a madarak is „kifürödhetik” itt-ott a jeges vizet. Emiatt a jégen sportolást mindig extrém sportként kell kezelnünk, sőt: a mostani veszélyes jég esetében valóságos expedícióként lehetett volna csak a jégre merészkedni.

Az általam szerzett háttérinformációk alapján emberünk még neoprént se húzott fel (a szárazruha sem mindig megoldás, mert a beszakadásnál a jég kilukaszthatná, akkor pedig semmit se ér!) nagyjából őszi vitorlázásra alkalmas ruházatban találták meg, egyedül a bakancsán volt valamilyen szöges talp, mint speciális felszerelés (még az sem biztos, hogy jégszörfözött, erre csak abból következtettek, hogy nyitva találták a kölcsönzőt, ahol tarthatta). Önmentésre alkalmas jégszög sem volt nála, de ilyen rossz jég esetében amúgy is öngyilkosság egyedül nekivágni, pláne idős embernek, akinek a szíve leállhatott akár már a beszakadás pillanatában, a jeges vízbe zuhanás általi sokktól is… főleg, mert nem volt rajta megfelelő ruházat, amiben bármi esélye lett volna a túlélésre.

Az eset önmagában is szomorú és tanulságos, de félő, hogy az ilyenkor elszabaduló médiahisztériában véletlenül sem a helyes vagy reális konzekvenciákat fogják levonni belőle és nem arra kerül majd a hangsúly, hogy mi lehetett a baleset valós oka, illetve hogyan kerülhetjük el az ilyen baleseteket, hanem megint jön majd az önjelölt okoskodás, hogy szigorítani kell és egyébként teljesen betarthatatlan, ellenőrizhetetlen új rendeleteket hozni, hogy így tilos, meg úgy tilos, amit pont azok fognak legkevésbé betartani, akik eddig se törődtek semmivel, az életüket közvetlenül fenyegető veszélyekkel sem. Őket mennyiben befolyásolná egy pár ezer forintos bírság veszélye? Adott esetben részegen… Viszont azokat folyamatosan zaklatnák egy szigorúbb szabályozással, akik eddig is kellő óvatossággal sportoltak a jégen és akiknek köszönhető, hogy az utóbbi években, sőt évtizedekben egy ilyen fatális jégbaleset sem történt. Többek közt azért, mert egymásra is tudtak vigyázni a jégsportolók, egymást is mentették, ha épp szükség volt rá. Egyedül meg csak megfelelő minőségű jégen mentek ki és akkor is csak kellő felszereléssel, önmentésre alkalmas eszközökkel és ruházattal.

Egyébként értelmesebben reagálnánk az esetre, ha végre valaki gyártana kezdene olyan eszközt (akár jégvitorlást, akár jégszörföt), mely beszakadáskor is fennmarad a vízen, mert azzal lehetne legbiztosabban elkerülni az ilyen tragédiákat. Kíváncsian várom, milyen valóságtól elrugaszkodott vélemények fognak most megjelenni mindenütt a sajtóban… Túl sok jóra ezen a téren aligha számíthatunk, mert arra, hogy egy ilyen balesetből a kellő konzekvenciákat vonja le a média és a társadalom ma talán még annál is kisebb az esély mint ennek a szegény idős örvényesi embernek lehetett az esélye a túlélésre, annak alapján, ahogy nekivágott a jégnek.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a tőlük megszokott gyorsasággal és profizmussal érkezett a helyszínre és húsz percen belül megtalálták, így ha ez a jóember bárkinek szólt volna, hogy a jégre megy (ami ilyenkor szintén alap dolog!) és a partról azonnal segítséget kértek volna, talán még ő is élne… Ez sem tanulság nélküli körülmény.

Az első sajtóbeszámoló:


http://veol.hu/hirek/tapasztalt-oktato-volt-a-vasarnap-meghalt-jegszorfos-1670202


Fotó: greenfo.hu