Santiago Lange a hazai vitorlázó szemével nézve egy argentin félisten. Nem kevesebb, mint 5 olimpián volt ott (1988 Seoul, 1996 Atlanta, 2000 Sidney, 2004 Athén, 2008 Peking), kétszer állt dobogón.

Nyert világbajnokságokat, és Amerika kupázott is. Már az apja is olimpiai vitorlázó volt, 1952-ben épp csak lecsúszott a dobogóról, de olimpiára készülnek most a fiai is 49er-ben. Ő pedig több évtizednyi Tornadozás után most 54 évesen Nacra 17-ben versenyez Cecilia Carranza Saolival, aki ott volt laseresként 2012-ben Londonban.



Kvalifikáliták magukat a weymouth-i világkupára, de Santi megsérült, így Cecilia az egyik Lange fiúval, Matthew-val utazott Angliába. Az ISAF a csere kérelmezése után úgy döntött, hogy a kormányos nem cserélhető, míg a mancsaft az volna. A Nemzetközi Vitorlás Szövetség ezzel a döntésével a kormányosoknak delegálta a kvalifikáció jogát, diszkriminálva és degradálva ezáltal a mancsaft szerepét. Ez tegnap történt.



Mára felháborodott a mezőny, pörög a facebook, és a csapatok (értsd: a mancsaftok és a kormányosok együtt) sorra adják ki a sajtóközleményeket azonos jogokat követelve a kormányosnak és a legénységnek. Mindannyian azt szeretnék, ha Cecilia együtt versenyezne velük.



Nem kell messzire menni, személy szerint tudok olyan magyar csapatról, ahol a kormányos a megszokott legénysége nélkül már nem képes ugyanarra a teljesítményre. Vannak vitorlázók, akik mancsaftnak születtek, jó mancsaftnak. Átlátják a pályát, érzik a szelet, és kiválóan tudnak diktálni a kormányosuknak. Kiváló példa erre az ausztrál Malcolm Page, aki legénységként két különböző kormányossal lett kétszer egymás után olimpiai bajnok 470-ben. Sokszereplős nagyhajókon nem is véletlen, hogy elválik a kormányos, a taktikus és a kapitány szerepe is. Ezek a feladatok az olimpiai osztályokban ugyanígy meg vannak osztva, a csapatban nincsenek fontosak és kevésbé fontosabbak, ők együtt képesek arra a teljesítményre, ami az olimpiára viszi őket. Az ötkarikás játékokon és annak kvalifikációs versenyein csapatok versenyeznek egymással, aminek a felét a mancsaft jelenti. Nélkülük a kormányosok csak a csapat 50%-át képezik.

Egyenlő bánásmódot a mancsaftoknak!!!


Forrás: Red Bull