Balatonlelle-Keszthely nem egy hosszú táv. Ha fúj a szél. Nos, szerencsénk volt, ha tréfásan is de fújt.



Igazi őszi időben tükör vízen rajtolt a  VIII. Építész Regatta mezőnye, hogy egy Szigligetnél elhelyezett betétbója után Keszthelyre vitorlázzon.  A betétbójára azért volt szükség, mert gyanús volt, hogy a kevés szél miatt itt kéne esetleg befuttatni.



A pálya nehezítve volt a rendezőknek még azzal, hogy egy Asso és egy 70-es is jelen volt és ezek ketten jelentősen gyorsabbak voltak mint a mezőny többi része.



Ahogy az első két hajó vette a szigligeti pályajelet, úgy tűnt minden rendben. Meg a kocka is el van vetve, ugye… De nem úgy a szél.. kb. 500 méterre onnan a szél felszívódott és elképesztő szélváltó alakult ki. Az Orpheus megpróbálta áttörni, míg az Asso elindult délnek, hogy kikerülje. A motorosból félelmetes látványt nyújtott, amikor annyira negatívan haladt, mintha Lellére akarna vissza jutni. Hamarosan, de már jó élesen őt követte a két 22 láb körüli kishajó. Hasonlóképpen furcsának tünt a mozgásuk. De nekik volt igazuk.



A keszthelyi öbölben szép lassan alakult ki a szél és erősödött szerencsére. A versenyt torony magasan a Picabo nevezetű Asso nyerte, az elképesztően horrorisztikusnak kinéző taktikájával. Az biztos, hogy ő vitorlázta a leghosszabb utat.  Második pedig nagy meglepetésre a  Sophen nevű apróság és csak utána a rövidebb utat választó 70-es az Orpheus.




13 másodperccel a limitidő lejárta elött.

A szél oly annyira stabilizálódott, hogy egy hajó kivételével mindenki befutott limitidőn belül és jogosan kezdődhetett az esti mulatság.

A verseny szponzorai igen elégedettek voltak és állást foglaltak a regatta folytatása mellett.

Köszönjük a KÉSZ támogatását.


ABSZOLÚT EREDMÉNY


Fotó: Karsai Tímea, Beliczay Péter