A vitorlás sportág titánjaiként aposztrofált Finnesek közül 28 nemzet 76 versenyzője állt ma rajthoz a hajóosztály legrangosabb éves versenyén a Finn Gold Cup néven futó világbajnokságon.

Sokan még mindig a 2016- os riói olimpiai kvóta jogáért ülnek hajóba, amelyre ez a második kvalifikációs verseny. Eddig 14 nemzet versenyzője szerzett már indulási jogot a 2016-os játékokra, azonban további 4 hely sorsa ezen a Gold Cup-on talál gazdára.Hazánkat Berecz Zsombor az MVM SE versenyzője képviseli a VB-n, aki már a 2014-es santanderi világbajnokságon, hazán második sportolójaként szerezte meg az olimpiai indulás jogát, így a Gold Cup-on való részvétele nem tét verseny, része az olimpiai felkészülési programjának.

Az év legrangosabb eseményére 19 olimpiai, VB, vagy EB helyezésekkel büszkélkedő versenyző nevezett, köztük sokan már a harmadik olimpiai játékukra készülve.

Zsombi már  november 4-én elutazott Aucklandbe a VB helyszínére edzőjével, Kelemen Tamással, ahol november 8-án megkezdték a felkészítő edzéseket. Zsombi az ezt megelőző egy hónapos  Valenciai edzőtábort követően kiváló formában várja a versenyt.A világbajnokság futamait november 24-28 között rendezik, majd november 29-én kerül sor a  legjobb tíz versenyző részére biztosított döntő futamra a Medal Race-re.

Az első két futamon a versenyzők már túl vannak, Zsombi egy 15. és egy 40. helyezéssel zárta az első versenynapot, így jelenleg a 28. helyen áll.  Két futam után az eredménylistát jelenleg az új-zélandi Andrew Murdoch vezeti, második és harmadik helyről két brit, Giles Scott és Ed Wright várja a folytatást.

További nyolc selejtező futam következik még a napokban!


Hajrá Zsombi!

Eredmények


Fotó: finnclass