futam nélkül maradt az ODT mezőnye Kenesén

A hétvégén, április 23-án és 24-én rendezte a KMPVSE a Kenesei Szezonnyitót Balatonkenesén,  amely az ODT első állomása is volt egyben. A verseny történetében ilyen még nem volt, hogy érvényes futam nélkül ért véget a szezonnyitó. Az időjárás előrejelzés a szombati napra sokkal bíztatóbb időt ígért. A rendezők minden eshetőségre számítva reggel ki is vitték a mezőnyt. Csodás tavaszi napsütés fogadta a 46 egységet és közel 200 versenyzőt. 7 hajóosztály (Melges24, 8mOD, J24, Nautic, S22, SR, E770) képviseltette magát.

Dél körül bíztató  4-6 csomós észak-nyugati kezdett lengedezni, a pályát kirakták a rendezők és 5 rajtcsoportban elindult  a mezőny. A szél azonban folyamatosan gyengült és a futam közben úgy kisimult a víz és elállt a szél, hogy törölni kellett a futamot. További várakozás, a gomolyfelhők körben komótosan várakoztak. Majd három óra után nyugatról ismét szél borzolta a vizet, így újabb próbálkozás. A trükkös szél jócskán próbára tette a rendezői gárdát, mert 30 perc alatt csaknem 60 fokot fordult folyamatosan keletre és jelentősen gyengült is. Így végül a szombati nap  vízi programja 5 körül véget ért.

Este 19:00 órakor a 2015. évi díjátadó és vacsora zárta a napot. A hagyományokhoz híven az ODT dobogós helyezett egységei Kutassy László egyedi üvegdíjainak örülhettek.


Tavalyi végeredmény

Másnap az előrejelzés szerint parti halasztással indult a nap, mert a viharos időjárási körülmények nem tették lehetővé a vitorlázást. Sajnos a helyzet változatlan maradt, és nem csitult a 60-70 km-es alapszél az olykor 80-90 km-es befújásokkal. A rendezőség végül dél körül lefújták a versenyt, így az ODT történetében először az első forduló futam nélkül zárult. A rendezőség köszöni a türelmes és fegyelmezett várakozást és bízik abban, hogy jövőre több szerencse kíséri majd a szezonnyitó versenyt.


Képek


Fotó: Cserta Gábor