Nyugodtan kijelenthetjük, hogy kialakul a Szélrózsa kemény magja.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy kialakul a Szélrózsa kemény magja. Ők azok, akik évről-évre egyre jobb eredménnyel kerülik meg a Balatont, így olyan tapasztalatot szerezve, melyet nehéz lesz utolérni. A futam célja számukra annak a Tónak a megismerése és bevitorlázása, melyen a legtöbb időt töltik szabadidejükben. Egyre kisebb a különbség a csapatok teljesítménye között, melyet igazolás arra, hogy minden csapat maximálisan odateszi magát a futam ideje alatt, és képesek a Balatont egyhuzamban szinte bármikor végigvitorlázni, minden külső segítség és biztosítás nélkül. Minden csapatnak van már kialakult stratégiája arra, miképpen teszi meg a távot, tehát a hajós tudásuk – értem itt ez alatt az időjárás elemzést, csapatépítést, hajófelkészítést, helyismeretet, különleges helyzetekhez való alkalmazkodást) – jóval több annál, mint általában a hobbi vitorlázóknak. Van olyan csapat mely pár év alatt, az időbeni távolságot a felére csökkentette, mellyel rekordot is képes volt beállítani. Ez igazán nagy eredmény, és mindezt olyan könnyedén teszik meg, hogy zavarba is kerültem már a beszélgetések során, a társasági eseményeken.



A kiírás szabályrendszerét, eddig még egy egység sem szegte meg, ami a közvetlen ellenőrzés szándékos hiányából fakadón nagyon sportszerű. Ez a tény visszaigazolás arra, hogy a vitorlázás az úriemberek sportja kell, hogy legyen. Általánosságban elmondható, hogy minél komolyabban vesszük egymást, annál fontosabb a tisztességes összehasonlítás. Bármilyen módszert is alkalmazunk az esélyek kiegyenlítésére, az csak akkor lesz mindenki számára élvezetes, ha a választott módszert mindenki elfogadja. Ehhez persze közös akaratra, nagy kompromisszumkészségre van szükség.

Volt olyan egység, akik összesen 186 km-ert vitorláztak, így Ők voltak idén azok akik a legtöbbet cirkáltak a tavon hogy hitelesítsék futamukat. Volt sajnos több egység is akik nem tudták teljesíteni futamukat, váratlan események kikerülhetetlen okai miatt. Nekik is köszönjük a részvételt.


A futam hivatalos honlapja:

www.szelrozsa.info