Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás és Vezér Károly nyerte az elmúlt hétvégén a portugáliai Cascaisban rendezett téli Dragon versenysorozat első versenyét.

A magyar trió Johanna nevű hajója rendkívül kiegyensúlyozottan versenyzett, és a húsz hajós mezőnyben folyamatosan az élen tudtak vitorlázni. A hat futamon három második, egy harmadik, egy negyedik és egy hatodik helyet szereztek, és ezzel maguk mögé tudták utasítani a dán világbajnok Lars Hendriksent, a portugálok hazai legjobbját José Matosót, és a regnáló Európa-bajnok orosz Dmitrij Szamokhint is.

„Gyenge szél volt, mondhatni balatoni körülmények között versenyeztünk” – mondta a verseny után Kis-Szölgyémi Ferenc, aki hasonló kondíciók között szeptember közepén nyerte meg a magyar bajnoki címet. A verseny első napján a túl gyenge szél miatt nem lehetett futamot rendezni. Szombaton 8-10 csomós szélben, az óceán felőli pályán tartották a futamokat. „Az apály és a dagály fordulója között ilyenkor a partot kell húzni. Mindhárman nagyon nyugodtak tudtunk maradni, jó rajtok után következetesen versenyeztünk” – mondta a magyar hajó kormányosa.Másnap a délnyugati pályán, a parthoz közelebb vitorláztak, de a magyar hajó továbbra is folyamatosan az élen tudott maradni, és az öt csomósra csökkent szélben is kiválóan vitorlázva végül nagy előnnyel nyerte a versenyt.

A magyar csapat már néhány éve ott van a nemzetközi Dragon mezőny élvonalában, ahol számos korábbi olimpiai és világbajnok, és helyezett vitorlázik. A csapat néhány éve már elért egy világbajnoki negyedik helyet, de ez az első eset, hogy az élen tudtak végezni. „A Dragon az egyik legelegánsabb és az állításokra legérzékenyebb one-design hajó, nem véletlenül népszerű az egykori élversenyzők között” – hangsúlyozta Kis-Szölgyémi Ferenc.

Cascaisban a téli Dragon versenysorozathoz egyre több hajó csatlakozik majd, mert itt készülnek fel a 2017. júniusban ezen a helyen sorra kerülő világbajnokságra. A magyar csapat eredménye azonban nemcsak ezért biztató, hanem azért is, mert 2018-ban Balatonfüreden kerül sor az Európa-bajnokságra, ahol komoly esélyesként szállhatnak majd vízre.


Az eredmények itt találhatók:


http://www.cncascais.com/index.php?option=com_rib&view=item&id=959&catid=3&Itemid=157&lang=pt#results