közös edzéssel kezdődött a szezon hétvégén a J/24 hajóosztálynak

Szabályismereti előadással, gyenge és erős szeles futamokkal indult a szezon, április 22-23-án a J24 osztály számára. Az immár harmadik éve megrendezésre kerülő „Pénteki Tréning” edző sorozat ezúttal egy hétvégi, kétnapos programmal kezdődött.

A hétközben leesett hó, havas eső és tomboló szél némi aggodalommal töltötte el a szervezőket, hogy vajon alkalmas körülmények lesznek-e hétvégére a szezon megkezdéséhez. Péntekre tisztulni látszott a kép, az idő is melegedni kezdett, de változékony, esős és szeles időt jósoltak továbbra is az előrejelzések. Ennek ellenére a szezonkezdés gondolata sok csapatot megmozgatott és egy viszonylag népes, 10 hajóból álló mezőny jelezte részvételi szándékát az edzőversenyekre.

Készülve a szeptemberi Európa-bajnokságra nem csak a gyakorlás és a sok vízen töltött óra lehet hasznos, hanem a versenyszabályok pontos ismerete is. A Pénteki Tréning támogatói a Jet Travel, a Quantum Sails Hungary és a Bravo Boats Hajós Iskola egy két részből álló szabályismereti előadással is kedveskedett az összegyűlt csapatoknak. A szombat délelőtt megtartott első felvonásban a főbb szabályváltozásokat, a rajt és az kreuz szakasz során felmerülő kérdéseket ismertette Böröcz Bence nemzetközi versenybíró. Bence számos versenyünkön vezette már a versenybírói csapatot, tagja lesz az EB bíró csapatának, de ő koordinálta a World Sailing által kiadott 2017-2020 között érvényes legújabb szabálykönyv magyar nyelvű kiadásának fordítását is. A szabályismereti előadás második részére egy következő Pénteki Tréning keretében kerül sor.

Szombat délutánra ugyan csökkent a szél, de még megfelelő volt arra, hogy futamokat indítsunk. A Quantum Sails Hungary és a Bravo Boats Hajós Iskola rendezésében két gyengébb szeles futamot tudtunk lebonyolítani kissé változó délnyugatias szélben. A végére sajnos a kezdeti 8 csomó körüli szél 3-ra fogyott, így a második futamot rövidítéssel futtaták be a rendezők. Mindkét rajton érezhető volt, hogy a mezőny nagy részének ezek voltak az első vízen töltött órái.

A vasárnapi napra erősebb szél és zivatar szerepelt az előrejelzésben, Rauschenberger Miki rendezőnk 10-re hirdetett rajtot. Már reggel látszott, hogy fockot kell húzni, amit, ha visszagondolunk a tavalyi szezonra, talán elő sem vettünk a zsákból a pályaversenyek során. Nos, ezúttal mindenki beöltözve, mentőmellényben, fock vitorlával hajózott ki a Hajógyári Kikötőből. 15-20 csomó körüli észak, észak-nyugati szélben rajtolt el a mezőny. A hátszeles szakaszok bizony sok csapatot próbára tettek, de végül komolyabb veszteség nélkül mindenki biztonságosan levitorlázta a távot. A második futamot egy vihar szakította félbe, mely hirtelen csapott le a Füred fölötti dombok mögül, olykor 30 csomó fölötti széllökésekkel kísérve. Ekkor a vitorlák lehúzása és a zivatar végének kivárása volt az egyetlen lehetőség a csapatok részére. A vihar után, amikor újra vitorlázhatóvá váltak a körülmények minden egység vissza tudott térni kikötőjébe. A két forduló eredményhirdetésére, értékelésére és díjkiosztójára a hétvégi flottabajnokság alatt kerül sor, így a futamok helyezettjeit még nem áruljuk el.Összességében hasznos kezdő hétvégét zártunk, nem annyi vitorlázással, mint szerettük volna, de annál szélsőségesebb körülmények között. Jó alkalom volt arra, hogy kicsit újra mozgásba jöjjenek a csapatok, összerakják magukat és a hajót a hét végén kezdődő flottabajnokságra!

A most lezajlott két fordulót 5 péntek délutáni alkalom követ majd, szeptemberben pedig egy hétvégi döntővel fejeződik be az EB felkészülést segítő edzés sorozat. Kiemelt partnerként a futamok rendezését és értékelését a Quantum Sails Hungary biztosítja, a rendezőmotorosokat a Bravo Boats Hajós Iskola bocsátja rendelkezésre. A rendezvény fő támogatója a Jet Travel. A Pénteki Tréning további támogatói a Bodri Pincészet, a Balatonfüredi Yacht Club és a Nautica. Az Úszó EB-vel és 150 éves évfordulós programsorozattal terhelt Balatonfüredi Yacht Club menetrendjébe idén nem fértek be a már két éve ott megrendezésre kerülő tréningek, így 2017-ben a balatonfüredi Hajógyári Kikötő ad otthont a Pénteki Tréning sorozatnak.


A hétvégéről készült fotóalbum itt érhető el:


https://www.facebook.com/pg/j24pentekitrening/photos/?tab=album&album_id=1500012250040307


Fotó: Szabó LeonárdForrás: Pénteki tréning