A 2017-es Rolex Fastnet Race rajtlövése a Royal Yacht Squadron elképesztő látványt nyújtó klubháza előtt fog eldördülni Cowes-ban augusztus 6-án vasárnap.

A Royal Ocean Racing Club (RORC), a verseny alapítója és szervezője úgy nyilatkozott, hogy a 2017-es versenyen részt vevő flotta a legnagyobb és legsokszínűbb lesz az offshore versenyzés eddigi történetében. A tények egyhangúlag alátámasztják a nyilatkozatot.

GoodFon.ru

Közel 400 nevező regisztrált a 47. alkalommal elindított legendás 608 mérföldes versenyre, és ez rekord indulószám. A 29 országból érkező résztvevők is egyfajta rekordot jelentenek. A többtestűektől az egytestűekig, az élvonalbeli designtól a klasszikusig, a profi versenyzőktől az amatőrökig, a 115 lábas hajóktól a 30 lábasokig… a rajthoz álló hajók flottája jó képet ad a sportág teljes egészéről.

A Fastnet Race minden második évben megrendezésre kerülő 608 mérföldes verseny. A rajt Cowes-ben van és a híres Fastnet sziklát kell megkerülni, majd visszatérni Plymouth-ba. A verseny egytestű rekordját az Abu Dhabi nevű Volvo 70-es tartja 42 óra 39 perc idővel. Az abszolút rekordot pedig a 130 lábas Banque Populaire V. trimarán Loick Peyron kormányzásával, idejük 32 óra 48 perc. Idén a Volvo Ocean Race flotta Leg Zero versenysorozatának szerves része a Rolex Fastnet Race.

A legkorábbi emlékeim után kutatva az 1979-es verseny jutott eszembe. Nem túl szép emlék, és azóta is ennek a képe ugrik be, amikor a Fastnet Race-ről beszélünk. 306 hajóból 5 elsüllyedt, 15 tengerész és 3 mentő veszett oda. Hogy ez vagy más az oka, nem tudom, de tény, hogy csak 2011-re sikerült meghaladni a tragikus ’79-es verseny induló létszámát….