A Mini-Transat La Boulangère első szakaszát meggyőzően nyerte Construction hajójával Valentin Gautier (Shaman – Banque du Léman). Abszolút sorrendben is csak két Proto tudta megelőzni, ami önmagában is igen jó eredmény.

 

A Pornichet Select győzelmét követően két egymás utáni versenyt is feladni kényszerült, és nem tudott annyit gyakorolni mint szeretett volna.

 

Látszólag gyorsan magára talált. Egy nem a tervek szerint alakult szezon nyomasztó emlékével érkezett La Rochelle-be , de a rajt után  közvetlenül a flotta elejéhez tudott zárkózni. A Biscaya-öböl előtti meccsekben igen hamar a favoritokhoz csatlakozott, akik monopolizálták a helyeiket az élmezőnyben.

 

Valentin GAUTIER / Série 903

Mindezek ellenére a szakasz nyugodtnak és nem túl hosszúnak  volt mondható. Egy elektronikus meghibásodás áldozataként, sérült navigációs rendszerrel kellett vitorláznia, nem tudott valós szél adatokat letölteni. Szintén megsérült a VHF rendszere, így nem tudta a többi versenyzővel tartani a kapcsolatot és a helyzetüket sem láthatta az AIS rendszeren. Ezeknek a problémáknak köszönhetően csakis az ösztöneire hagyatkozva vitorlázott. Ösztönei pedig tökéletesen működtek. Az utolsó napokban tapasztalható nyugodt körülményeket úgy vitorlázta  meg, hogy a flottához képest keleti irányba helyezkedett, ami döntő előnyt jelentett a megfelelő pillanatban. Azonban a verseny utolsó 24 órája erő próbáló volt még a svájci vitorlázó részére is. Úgy néz ki, nagyon kifizetődő volt részt venni a Cinq Jours du Léman versenyen amely a versenyzők kitartását teszi próbára. (A leghosszabb verseny amit Európa belső vizein rendeznek.)

 

Valentin Gautier: „Az első hely nagyon jó. Igen komplikált szezonom volt. Megnyertem az első versenyt, majd kettőt egymás után fel kellett adjak; az elsőt sérülés miatt, a másodikat anyagi kár miatt. Azután nem vettem reszt egyszemélyes Mini versenyen.

 

De most kicsit megnyugodtam. Széria hajóban megnyerni az első szakaszt nagyon szép eredmény. Most arra törekszem, hogy élvezzem a második szakaszt, mert akárhogyan is történnek a dolgok, az én Transat-om egy siker”