Azért, mert motorozol a Kékszalagon, az nem motorcsónak verseny.

 

Szerencsédre, mert ott sem lennél sehol.

 

A világításhoz hasonlóan a Kékszalag éjszakájának egyik anomáliája a motor használat verseny közben. Szerintem ez olyan fokú disznóság, hogy kissé nyers leszek. Kedves Olvasó, ne vedd magadra, ha Te nem vagy ludas benne.  Ha viszont magadra ismersz, okulj belőle.

 

Létezik egy verseny, ami arról szól, érjünk körbe a Balatonon vitorla használatával. És ez a lényeg: VITORLA HASZNÁLATÁVAL. Nem motorozva, mert az egyszerűbb. Elsősorban csalsz, ha így teszel. Másodsorban puha vagy.
Azokkal szemben vagy tiszteletlen, akik sportszerűen beleállnak a Kékszalag időnként embert próbáló küzdelmeibe, és sokszor két napot is kint töltenek a vízen.
Nem kell elindulni,
– ha a motort nem tudod békén hagyni a rajttól a befutóig.
– ha státuszszimbólumnak tekinted, hogy elindulj a Kékszalagon, de motor nélkül nem tudod azt végigcsinálni.
– ha csak azért teszed, mert a haverod – akit már lenyomtál egyszer, mert két lábbal hosszabb a hajót vettél – elindul, viszont nem bírod ki, hogy ne használd a motort.
– ha az egészet egy olyan szintű bulinak tekinted, hogy az is belefér, ha a szélcsendesebb részeken átmotorozol.

 

Illetve elindulhatsz, de kérlek, ne fuss be. A befutásoddal aláírod azt, hogy szabályosan versenyeztél. Pedig ez esetben nem. A szabálytalankodás egyik legocsmányabb módját választottad.

 

És mint mondtam, puha vagy. Puha, mert másokkal ellentétben nem tartasz ki, hanem a könnyebb módját választod a haladásnak. Jelzem, nem attól vagy tökös gyerek, hogy a befutó listán szerepel a neved, hanem ha úgy szerepel, hogy nem szegsz szabályt. Igaz, az előbbiről valószínűleg csak Te tudsz (különben DSQ-val szerepelnél azon a listán), de tényleg kielégít, ha a haveroknak mutogatod, mekkora hős voltál, miközben tudod, hogy csaltál?

Félre ne érts Kedves Olvasó! Amiatt nem vetek a szemedre semmit, ha egy nap szélcsendben kínlódás után elfogy a cérnád és motort indítva kiállsz a versenyből. Az mindenkivel előfordul.

 

Talán a rendezők hozzáállása is javíthatna a helyzeten. Egy motoros, két versenybíró talán segítene ezen a problémán is. Tudom, hogy most szélmalom harcnak tűnik, de nem kell sok idő és óvakodnak majd motort indítani a sötét éjszakában is….