Fa Nándor. Neve nem csak vitorlás körökben, hanem azon kívül is jól ismert. Magasan ő a legismertebb vitorlázó kis hazánkban.

 

Egy biztos. Megszállottságával, kitartásával, keménységével felülmúl mindenkit, akit ismerek – és úgy vélem, sokan gondolják még így.

 

Máshogy nem is lehet azt végigcsinálni, amit ő. Érheti kritika sok oldalról, de hírnevére mindenképpen rászolgált.

 

Most megjelent könyve sokak számára tartalmaz új és még nem tudott dolgokat – hogy ne menjünk messzire, például az 1996-os Vendée Globe kudarcának történetét első kézből. De azt hiszem, hogy nem ez a legnagyobb értéke a könyvnek.

 

Tartottam tőle, hogy mit lehet írni, amit nem tudunk már a Spirit of Hungary Internetes oldalán keresztül, de kiderült, hogy nem is arról szól a könyv, hogy miként lehet 40 csomós szélben reffelni, hanem megismerhetünk belőle egy embert, akinek volt lehetősége végiggondolni a saját személyiségét, stabil alapokon nyugvó életszemléletét, és megtalálta több olyan kérdésre is a választ, ami miatt számunkra – akik soha nem jutunk el ilyen mélységekig a környezetünk miatt – végtelenül átgondoltnak hat. És az is.

 

Irigylésre méltó az a helyzet, amiben él és ténykedik az óceánokon. Miközben egy rendkívül szélsőséges környezetben kell sokszor emberfeletti teljesítményt nyújtania akár a puszta életben maradás érdekében is, pont ezek a körülmények indítják arra, hogy saját magát a legmélyebb mélységekig megismerje.

 

Ajánlom a könyvet mindazoknak, akik egy olyan ember életére kíváncsiak, akit minden megpróbáltatás csak még dacosabbá és elszántabbá tesz, és aki éppen ennek a megingathatatlan, makacs elszántságának és kitartásának köszönheti sikerét.

 

 

Fa Nándor: Magad, uram

 

Megjelent a legsikeresebb hazai vitorlázó önéletrajzi kötete

 

Fa Nándor mindig az ár ellen hajózott. Keményen dolgozó szülők negyedik gyermekeként határozta el, hogy megvalósítja álmát, és a körülmények dacára a világ legjobb vitorlázóival küzd meg az óceánokon. Ez a keményfejűség tette aztán eredményes sportolóvá, minden kudarcon túllépő hajóssá, sikeres üzletemberré – a maga urává.

 

Követendő példa mindazoknak, akik úgy döntenek: soha nem adják fel.

 

Könyvében saját szavaival mesél gyerekkoráról, családjáról, karrierjéről, munkáiról és természetesen a hajózásról. Először olvashatók részletek a 2016-17-es Vendée Globe során írt hajónaplóból, valamint látható több mint 70 kivételes fotó Fa Nándor életéből.

 

Fa Nándor hajótervező és építő, óceáni vitorlázó, 1953-ban született Székesfehérváron. Ötször kerülte meg a Földet, tízszer szelte át az Egyenlítőt, számtalanszor átkelt az Atlanti-óceánon. Egyetlen magyarként háromszor indult a megállás és külső segítség nélkül teljesítendő Vendée Globe nevű földkerülő szólóversenyen, legutóbb 2016–2017-ben, a magyar építésű, Spirit of Hungary nevű, 60 lábas versenyhajóval.

 

Libri könyvkiadó