Hossza: 43,6 méter
Vízvonalhossz: 27,6 méter
Szélesség: 6,65 méter
Vízkiszorítása: 180 tonna

Eredeti tervező: Tore Holm

Módosított tervek: Hoek Design

Vízretétel: 2017  Bloemsma / Vitters

Miről lehet felismerni: Sötétszürke fém test, alacsony freibord, letisztult és ergonómiailag optimalizált fedélzet,  alacsony deckház; hatalmas, 8 láb átmérőjű kormány, ami a keel magasságáig van süllyesztve

 

Felrúgva a hagyományt, most a legújabb hajóról írunk. A 2017-ben vízre került és Bermudán bemutatkozott hajóról. Ő a Svea. A Tore Holm svéd tervező által 1937-ben tervezett hajó 80 évet várt arra, hogy megvalósuljon, de végül nem hiába. A második világháború beleszólt a megépítésébe és a svéd AC álmoknak befellegzett. John Lammerts van Beuren bukkant rá 8m-es tervek után kutakodva Holm tervei között.

 

A hajó amerikai tulajdonosa a Vitters shipyardot bízta meg Hollandiában a megépítésével és végül megvalósult a leghosszabb (43,6 m hosszú) és véleményem szerint összhatásában a legszebb J.

 

A Moder Svea azaz a  Svéd Anya Svédország hazafias szimbóluma az 1600-as évek közepe óta. Svea általában egy erős női harcosnak van ábrázolva. A hajón mindenhol  megtalálható szimbólum a Vequisir, melynek jelentése, „ami mutatja az utat”.  A skandináv mitológia szerint aki ezt a szimbólumot viseli, soha nem veszti el az utat, sem viharban, sem rossz időben, sőt akkor sem, ha az út ismeretlen. Az alábbi képen a hajó spinnakerén látható:

 

 

A Svea versenykarriere még csak most kezdődik. A 2017-es bermudai versenyeken és a Világbajnokságon tudott csak eddig rajthoz állni. Hogy most mégis róla írunk, annak apropóját az adja, hogy hamarosan indul a St Barts Bucket Regattán a Velshedával és a Topazzal.

 

Egy kihagyhatatlan, gyönyörű videó a hajóról:

https://vimeo.com/220632510