Hossza: 42,7 méter
Vízvonalhossz: 27,8 méter
Szélesség: 6,75 méter
Vízkiszorítása: 180 tonna

Eredeti tervező: Frank Paine

Módosított tervek: Hoek Design

Vízretétel: 2015. Holland Jachtbouw

Miről lehet felismerni: A leghosszabb vízvonal a J-k között (amelyet természetesen a vitorlafelület csökkentésével büntet a szabály) Gyönyörű Art Deco belső és sötétkék hajótest, türkizkék algagátlóval.

 

Története

A J8 egy megépítetlen 1935-ös Frank C Paine „A” terv. Frank Paine korábban a Yankee-t tervezte. A J8-at a Hoek irodában vizsgálták  és azt találták, hogy egy jó „all round” terv vagyis minden körülmények között jó sebességet lehet vele elérni.  Nemcsak a leghosszabb vízvonalú J, hanem a legnagyobb keel hossz-szélesség arányú és a legkisebb nedvesített felületű is. Frank Paine 1930-ban arra jutott a számításai alapján, hogy megéri bevállalni a kisebb vitorlafelületet a hosszabb vízvonalért. Hoek pedig hitt benne, hogy a leggyorsabb J lesz hátszélben és könnyű szélben.

 

 

A hajó Atlantis kódnéven épült, de menet közben tulajdonost cserélt. Erről azonban nincs megbízható információnk. Egy tény, hogy a 2017-es első J jacht Világbajnokságon Peter Holmberg kormányzásával időnként megvillantotta a benne rejlő potenciált és két futamot is tudott nyerni.