Egy osztály életében mindig nagy sokk, ha az osztály egyik motorja, alkotója távozik.  Azt hiszem, nem lennénk J osztály rajongók, ha Róla nem emlékeznénk meg.

 

John Williams 1943-ban született Georgiában, polgári családban. Atlanta egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztőjeként sikeres pályát tudhatott magáénak. 26 évesen alapította meg az első vállalkozását, a Post Properties-t. Sok éven át vezető szerepet töltött be a J osztályban. Szenvedélye a Ranger és a a J jachtok iránt meghatározó szerepet játszott a J Osztályszövetség megalapításában és az osztály ezt követő reneszánszában.

 

A Velsheda és az Endeavour Karib-tengeri versenyzését látva szerezte inspirációját és kibérelte az Endeavourt egy versenyre Antiguán. Ez volt a katalizátor, hogy megépítse a Rangert, az 1930-as évek óta született első J jachtot. Az építés 2002-ben kezdődött a Danish Yacht Boatyard-nál.

 

Számottevő sikerekkel versenyzett és vitorlázott a Rangerrel a Karib-tengeren, Európában és szerte a Föld körül. Gyászolja felesége Nancy, három gyermeke Jay, Sarah Brook és Parker, két unokája Jack és Harrison, a Ranger legénysége és a J flotta.

 

 

A Johnt hosszú éveken át a „flotta admirálisaként” szolgáló Dan Jackson, a Ranger Kapitánya így mesél Róla: „Ami a hajózást illeti, John kb. 30 évvel ezelőtt kezdte, egy 50 lábas Slooptól „küzdötte fel magát” az Atlanta, majd  a Georgia megépítésén át  a Rangerig, amit 2003-ban bocsátottunk vízre.”

 

„Soha nem volt boldogabb, mint amikor a többi J jacht ellen versenyezhetett. Ami a jelentős győzelmeit illeti, nagyon büszke volt a Rolex Maxi Cup-on Szardínián elért első helyünkre és a 2014-es St Tropez-i versenyre, amelyen minden futamot megnyertünk. Nagyon szerette a családját és a verseny legénységét (második családja) maga körül tudva, velük együtt élvezni a hajót.”

 

John Williamset váratlanul érte a halál 2018 április 16-án.