Bizonyára a név hallatán mindenki felkapja a fejét, de azt már kevesen tudják, hogy mi köze Olaf Harkennek a Harken klemmhez, csigához, csörlőhöz.

 

Nos, Peter és Olaf Harken alapította a Harken Inc.-t, mely a mai napig az egyik legszínvonalasabb deck hardver gyártó a világon. Egy biztos. A közepes Harken klemnél még nem találkoztam jobbal.

 

Olaf a második világháború elején Indonéziában született holland és svéd szülőktől. 1941-ben a japánok megtámadták Indonéziát. A harcok és az éjszakai bombázások során Péternek, Olafnak és svéd anyjuknak sikerült elmenekülni Borneóba. Apjuk, Joe, csatlakozott a nagyon kicsi holland hadsereghez, és elfogásáig harcolt a japánok ellen.

 

Hosszas hányódás után San Franciscoban talált egymásra újra a család 1946-ban. Olaf az egyetem elvégzése után New Yorkban kapott mérnöki munkát. 1967-ben visszatért Wisconsinba, hogy a testvérének segítsen hajót építeni a főiskolai piacra.

 

Abban az időben az irodájukból rá lehetett látni a lovakra és egy műanyag fal választotta el a műanyagozó és összeszerelő műhelytől. A marketing abban az időben abban állt, hogy hosszú éjszakákon át Peter vezetett, míg Olaf brosúrákat gépelt egy öreg Chevy hátsó ülésén. Az első évben 3800 USD-t kerestek.

 

A többi már úgymond történelem. Olaf Harken békésen hunyt el 80 évesen október 21-én.