Majthényi Emlékverseny

2017.05.16. 16:01  - Molnár Csaba
Rovatok: versenyzés, utánpótlás  I  Kommentek: 0 hozzászólás
Cimkék:
Majthényi Emlékverseny

Jutalomidőjárás, nagy mezőnyök, tiszta küzdelmek

Bár az időjárási előrejelzések túlzottan bíztatóak éppen nem voltak – csendes eső, zivatarok, időnként széltelenség –, valószínűleg nem vállal nagy kockázatot, aki arra tippel, hogy már a szezon elején sikerült az évad egyik legjobb versenyét megrendezni Agárdon a hétvégén. Verőfény, 22-26 fok, 8-16 csomós délnyugati-északi szél.

kep3.jpg

A Majthényi Zsombor Emlékversenyen – ami Optimist osztályban a vb-re és az eb-re válogatott, valamint ranglista verseny is volt, a Laser osztályokban pedig ranglista versenyként esett a latba – ritkán látott pompás időjárási körülmények között körözhetett a mezőny. Mindhárom napon a tervezett számú futamot teljesítették a mezőnyök, csúszás nem volt, halasztásra is csak szombaton kényszerült Majthényi Zsombor versenyvezető.

kep1.jpeg

Megérte azonban a várakozás, mert a délelőtti beborult tingli-tangli után kora délután hibátlan északnyugatiban versenyeztek a mezőnyök.

A verseny súlyának megfelelően nagy mezőnyök jöttek össze: 101 OP, 34 Laser 4.7-es és 19 Laser Radial szerepelt a evezési listákon. A tét és a sűrű mezőnyök ellenére kiemelkedően sportszerű futamokat teljesítettek a versenyzők, az öt tagú zsűri mindössze három füttyös büntetést osztott ki és összesen kettő óvást tárgyalt. Az OP-mezőny első futamától – amikor csak hatodszorra sikerült nekivágni a távnak – eltekintve a rajtok is különösebb atrocitások nélkül folytak. A rendezők folyamatosan korrigálták a szél – a Velencei-tavon alapértelmezett – kisebb-nagyobb változásait, így a futamokban valóban a tudás és a felkészültség döntött és kevéssé kapott szerepet a vakvéletlen.

kep4mz.jpg

Nagy meglepetések így nem is születtek, minden osztályban az esélyesek végeztek elő, Optimistben a szparis Vladiszavlyev Alexandar nyert klubtársa, Szabó Roni Oszkár előtt, az első hétben az SVE és a BYC versenyzői végeztek, a legjobb lány versenyző a THE-YKA-s Litkey Janka lett az összetett hetedik helyén. Laser 4.7-ben az MVM versenyzője, Kovács Attila győzött, pontegyenlőséggel a THA-YKA versenyzője, Majthényi Zsombor (Pifu) előtt. Az első tízben 5 THE-YKA versenyző és 4 BYC-es vitorlázó sorakozott. Laser Radiálban a Balatoni Yacht Club versenyzői uralták a versenyt: az első ötbe hárman is befértek és a győztes Veisse Zoltán is a klub versenyzője.

kep7mz.jpg

A verseny legnagyobb küzdőjének – ezt a díjat az az optimistes veresenyző nyeri el, aki minden futamot teljesítők között az utolsó – a KYK VSE versenyzője, Kovács Herbert bizonyult. A rendezőség kiosztott egy ad hoc fair play díjat is, amit Buzás Bojta kapott azért, mert egy versenyzőtársának visszavitte a menet közben elhagyott gaff-rudját, amivel ellenfele tovább tudott küzdeni, ő maga viszont számos helyezéssel hátrébb került az akció miatt.

kep11mz.jpeg


Fotó: Cserta Gábor/MVSZ és Rutai István

Kiemelt cikkekKiemelt cikkek
Kiemelt adok-veszekKiemelt adok-veszek

Melges 24

2017.08.08.
HUN 579 Melges 24-es vitorlás teljesen versenyre szerelt állapotban eladó.

Balatoni vitorlásbérlés

2017.09.21.
A balatonszemesi kikötőben Balaton 25-ös vitorláshajók bérelhetőek.
EseménynaptárEseménynaptár
Legfrissebb fórum hozzászólásokLegfrissebb fórum hozzászólások

Hajóépítés

405 hozzászólás 2017.10.19. 00:34 - szekely

Külföldi hajóvásárlás!

143 hozzászólás 2017.10.15. 23:36 - Dr.Tóth Balázs

Hajós állások

5 hozzászólás 2017.10.15. 19:51 - Apóka

Túrázóknak ajánlott

806 hozzászólás 2017.10.11. 09:21 - Merlin

Típus beazonosítás

8 hozzászólás 2017.10.05. 12:50 - szekely
Hírlevél feliratkozásHírlevél feliratkozás
hírlevél Az alábbi űrlapon adja meg nevét és e-mail címét.
Bejelentkezés
E-mail  
Jelszó  
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
×