Magyarország térképén feltűnt egy szigetekkel tarkított 90 km2-es vízfelület, mely a Balatont követően a második legnagyobb kiterjedésű, és nemrégiben a Tisza-tó nevet kapta.

Magyarország térképén feltűnt egy szigetekkel tarkított 90 km2-es vízfelület, mely a Balatont követően a második legnagyobb kiterjedésű, és nemrégiben a Tisza-tó nevet kapta.

A Tisza folyón duzzasztással létrehozott hatalmas vízfelület korábban Tisza II. víztározóként volt ismert. Selymes vize, a hatalmas öblök, holtágak és szigetek, a gazdag hal- és vadállomány egyre inkább lehetőséget kínál a pihenésre, kikapcsolódásra.

Az Alföld szívében létrehozott tó jellegéből adódóan más, mint öregebb társai: a Balaton és a Velencei-tó. A Tisza-tó abban is különbözik más vizeinktől, hogy itt a vitorlázás és a szörfözés lehetősége mellett megengedett a benzinüzemű motorcsónakok használata is. A Szalóki-öböl 14 km2 nagyságú, fodrozódó víztükre nyaranta színes vitorláktól tarkállik. Az élő folyót és az öblöket összekötő csatornák, holtágak ideálisak a vízi túrázók számára. A Tisza-tó körül kialakuló üdülőkörzet az elmúlt években nagy fejlődésnek indult, növekszik a hazai és külföldi látogatók száma.

Szeretném bemutatni Magyarország e különleges szépségű tájegységét, amely egyre inkább rendelkezik a kellemes és kultúrált üdülés lehetőségének feltételeivel. A Tisza-tó a két főközlekedési út, a 3-as és 4-es között található. Megközelítése gépkocsival, autóbusszal és vasúton is lehetséges. A Budapest irányból érkezők az M3-as autópályáról Gyöngyösön letérve Kisköre felé, a Tisza-hídon át érhetnek el Abádszalókra. Debrecen felől a 33-as számú úton, Tiszafüreden keresztül juthatnak el az idelátogatók. A Tisza mindig is híres volt gazdag halállományáról, egész magyarországi szakaszán biztos zsákmányt ígér a kitartó horgászoknak. A Tisza-tó létrejötte kedvezett a halállomány szaporodásának; elsősorban ponty, harcsa, csuka és süllő akad a horgára annak, aki ezen a vidéken kíván hódolni szenvedélyének. A horgászok örömére lehetőség van az éjszakai horgászatra parton és nyílt vízen egyaránt.

A mesterségesen létrehozott tározótér elárasztását követően kialakultak az új, megváltozott körülményekhez alkalmazkodott vízi világ sajátos formái: igazi vadvizország jött létre a magyar Alföldön. A Tisza-tó fűzfákkal, sással, náddal benőtt partszegélyei és szigetei azonban nemcsak egy-egy ritkább madárfajnak adtak új otthont, de kedvező életteret biztosítanak az apróvadaknak és vízi-szárnyasoknak is.