Ellen MacArthur nyert a Route du Rhum 2002 évi versenyének 60 lábas egytestű osztályában. November 23-án szombaton GMT szerint 02:16-kor keresztezte a célvonalat Guadeloupe-on.

A Route du Rhum (A Rum Útja) az első francia transzatlanti verseny. 1978-óta rendezik egytestű és többtestű hajóknak. A verseny egyszemélyes . Rajt Saint-Malo-ból, a cél pedig a karib-tengeri Pointe-á Pitre, Guadeloupe szigetén. A versenyzőknek két időjárási rendszeren kellett áthaladniuk. Elöször az északi félteke alacsony nyomású frontjai között kellett a Passzát szél övezetéig eljutniuk, ahhoz, hogy elérjenek a Karib-szigetvilágon található célig. Az egytestű hajók november 9-én, míg a többtestűek november 10-én rajtoltak.

Az első versenyen az első és a második között a különbség mindössze 98 másodperc volt. A győztes Marc Birch lett.

1982 a katamaránok éve volt, az első három helyen ők végeztek a győztes Marc Pajot volt.

1986-ban Philippe Poupon a Fleury Michon nevű trimaránjával két nap előny birtokában győzött.

1990-ben női győztest ünnepeltek a francia Florence Arthaud személyében.

1994-ben a svájci Laurent Bourgnon a Primagaz nevű trimaránnal nyert.

2000-ben ezt megismételte.

Ellen MacArhur új egytestű rekordot állított fel. 13 nap 13 óra 31 perc és 47 másodperccel. Az előző rekordot 15 nap 19 óra 23 perccel 1994 óta, Yves Parlier tartotta.

Ez Ellen részéről 12,19 csomós átlagsebességet jelent.

Ellent olyan nevek előzték meg a győztesek listáján, mint az előbb említett Yves Parlier, Thomas Coville, Titouan Lamazou, Pierre Lenormand és Michel Malinovsky, aki kétszer is győzött.

17 indulója volt az osztálynak, közöttük a kanadai Marc Birch, aki az első verseny megnyerése óta mindegyiken elindult.

Nézzük a 13 nap történetét:

November 9 szombat.:

12:45-kor rajtol az egytestű mezőny 18-20 csomós nyugati szélben. Ellen MacArthur és Rolan Jourdain kapja el a rajtot legjobban. A Fréhel foknál Ellen a harmadik, Jourdain és Mike Golding mögött. Ezt a pozícióját tartja 24 órán keresztül. A cél kijutni a Csatornából.

November 10. vasárnap

A szél 25-30 csomós. Az első hajó elhagyja a Brittany pontot kora reggel. Ellen az ötödik helyen, 8 mérfölddel a vezető Jourdain mögött.

November 11. Hétfő

A tenger viharos, Jourdain tartja a vezető helyét, Ellen feljön negyediknek. Két opció áll a versenyzők előtt. Ellen elhúzódik nyugatnak, míg az előtte haladó három hajó egyenesen délnek tart.

November 12. Kedd

A Biscaya öböl kitesz magáért. A szél 25-35 csomós, néha 45 csomós nyomásokkal tarkítva. Mike Golding átveszi a vezetést.

November 13. Szerda

A viharos idő folytatódik (40 csomós alapszél, 70 csomós ráfújásokkal) Ellen pozíciója jobb, nyugodtabb tengeren és szélben tud haladni. Dominique Wavre kiáll, Jean Pierre Dick árboctörést szenved 120 mérföldre La Coruná-tól. És elkezdődik a párosverseny Mike Golding és Ellen MacArthur között, ami a célig tart.

November 14. Csütörtök

A vezető egytestűek 300 mérföldnél közelebb vannak az Azori-szigetekhez. Ellen a leggyorsabb (271,2 mérföld 24 óra alatt, 11 csomós átlaggal). Jourdain technikai megállásra készül Madeirán, míg Joe Seeten feljön a harmadik helyre.

November 15. Péntek

A szél nem akar alábbhagyni. A vezető két hajó folytatja csatáját, míg a harmadik helyen álló Seeten 208 mérföld hátrányban van.

November 16. Szombat

Az első hajók elhagyják az Azori szigeteket. A két brit közül most éppen Mike Golding szerez 8 mérföld előnyt.

November 17. Vasárnap.

Az északkeleti passzátszél megérkezik a verseny felénél. A hajók teljes vitorlázattal rohannak. 7 óra és Ellen visszaveszi a vezetést .

.

November 18. Hétfő

Ellen MacArthur keményen dolgozik, hogy tartsa előnyét . A legutolsó 24 órában 229 mérföldet tett meg. Az árboc tetején meg kell javítania a gennaker felhúzót.

November 19. Kedd.

Ellen elvesztett a technikai problémák miatt néhány mérföldet. A nap végén meghalzol, hogy elhagyja az anticiklon déli csúcsát és belemerüljön a passzátszélbe.

November 20. Szerda

1000 mérföldre a céltól Ellen 44,5 mérföld előnyt birtokol. Golding sem szűkölködik a technokai problémákban. Eltép egy spinnakert. Ellen 330,7 mérföldet tesz meg 24 óra alatt. Ez 14 csomós átlagsebesség.

November 21. Csütörtök

Ellen előnye 76,3 mérföldre nő. Az elmúlt nap 15 csomós rohanása után tervet készít a 82 mérföldes part melletti haladásra.

November 22, Péntek

11-kor Ellen 155 mérföldre van a céltól. Désirade szigetét bal oldalon hagyja el. Meg kell kerülnie a Basse Terre keleti oldalán elhelyezett jelzőt és még van egy másik útvonalpont mielőtt egyenesen a cél felé venné az irányt.

November 23. Szombat

A nyolc éve fennálló Yves Parlier által tartott rekordot megdöntve Ellen MacArthur 7-8 csomós sebességgel áthalad a célvonalon.