68. nap: ma befutott a Geronimo


2003.03.20.

68 nap 1 óra 58 perc és 2 másodrperc tengeren töltött idő után végre befutott ma hajnalban, 04:58:11-kor a Geronimo. Sajnos nem sikerült nekik a rekorddöntés, de talán majd legközelebb…


2003.03.18.

Az elmúlt napon a Geronimo tovább folytatta lassú előrehaladását, hiszen az Orange által felállított rekord 16-án 1136GMT-kor már lejárt. Ekkor a Geronimo még 680 mérföldre járt az Ushant-i célvonaltól az igazán nyugodt tengeren.

Olivier de Kersauson így kommentálta az eseményeket: “Ez a meteorológia katasztrófa teljesen visszavetett minket. Minden egyes földkerülő versenyen számít az ember egy 20-24 órás szélcsendes periódusra és persze a Doldrum-ban különösen… de az útszakasznak ezen a részén????

Egy lehelletnyi szélmozgás sincs. A szélmérőnk 3 csomót mutat, de mindez csak azért van, mert a mérő az árboc tetején van rögzítve és az egész piciny hullámok hatásának is ki van téve.”

Florence Arthaud – a Jules Verne Trophy egyik alapítója – szerint: “Bármi is az eredmény, Olivier csodálatos világkerülő utazást tudhat majd maga mögött és ismét megmutatta fölényét minden technikai és emberi körülmény fölött.”

Bruno Peyron – a trófea jelenlegi birtokosa -: “Átérzem csalódottságukat, mert csak én tudom, hogy ez mennyi energiát, erőfeszítést és befektetést igényel. Ezt igazán nem érdemelték meg, mert egy fantasztikus utat tettek meg, és az egyik legjobb teljesítményt nyújtották azok közül, amelyeket valaha a Jules Verne Trophy-n láttam. Ugyanakkor nekik köszönhetjük, hogy a trimaránban rejlő hatalmas lehetőséget is megláthattuk.

A Geronimo várhatóan ma befut, de ez természetesen az időjárástól függ. Mindenesetre bármilyen kedvezőtlenek is a feltételek, március 20-ig biztosan befutnak Brest-be.
2003. március 16.

És eljött a 64. nap, amely a korábbi rekord utolsó napja.

A Cap Gemini és a Schneider Electric trimaránnak sem volt fényes az elmúlt 24 óra, hiszen mindössze 7.5 csomós átlaggal haladtak, és ez 180 mérföld teljesitésére volt elég. Sajnos a Geronimonak sem volt szerencséje, tegnap mindössze 2 csomós(!) szél fújdogált arra. Ezt a kapitányok egyszerűen csak “meteorológiai rémálomnak” nevezték.

Korábban 60 napnyi élelemmel vágtak neki

az útnak (ebből 5 napi friss élelem), ez mára igencsak a végét járja. Nem túl nagy öröm számukra már az étkezés, de a túlélési készlet azért még rendelkezésükre áll. Szerintük “ez még nem olyan rossz…lehetne rosszabb is!”

“Most nem taktikázunk, mert sehova sem tudunk menni. Igazán impotensnek érezzük magunkat itt a fedélzeten, mert egyikünk sem tud semmit tenni ezen a ponton, az ilyen rémséges időjárással szemben. Ez olyan szokatlan! Ha az Azori szigeteknél 3 napnyi előnyünk lett volna, mára azt is elvesztettük volna. Ez az időjárási rendszer hatalmas és teljesen szürreális: júliusban vagy augusztusban talán számitasz ilyenre, de márciusban?… Igazán hihetetlen!” – nyilatkozta a Geronimo kormányosa.

(Ehhez nincs mit hozzátenni… )2003. március 9.

Miközben az árbocát vesztett Kingfisher2 nagy nehezen megérkezett

Freemantle-be, a Geronimo trimarán az idővel küzd. A déli félteke gyengeszeles körülményei között elvesztette minden előnyét az Orange rekordideje előtt.  Most kedvező szelekben haladva, már 85 mérföld ismét az előnye, de ez olyan kevés, hogy még akármi történhet. Jelenleg az Azori Szigetektől délnyugatra járnak.
2003. február 24.

Nem kezdődött jól a Kingfisher2 számára a Jules Verne rekorddöntő kísérlete és nem is végződött jól.

Tegnap éjszaka, miközben 25-30 csomós szélben spinnakerrel haladtak 100 mérföldre Délkeletre a Kergulen szigetektől, mindenféle figyelmeztetés nélkül a nyakukba szakadt az árboc.

A hajó egy segédárboc segítségével Perth felé tart ami még 2000 mérföld.


2003 február 11.

A Geronimo továbbra is tartja helyzetét és már több, mint 40 órával jár a rekorddöntő tavalyi ideje előtt. Ma jár félúton, ami jelenleg 4 nap előnyt jelent a végelszámolásnál. Kis szerencsével akár 60 nap alá is viheti a rekordidőt.

30. nap
Pozíció 24 óra alatt Álagsebesség Geronimo 47°05S 155°36E 458 19.07 Orange 50°32S 124°11E 452 18.81

Ellen MacArthur Kingfisher2-je 370 mérföldre jár Riótól nyugatra és a haladásuk nem túl bíztató. Lassan már 13 órára vannak az Orange rekordidejétől és több, mint 52 órára a Geronimo ideje mögött.

12. nap 0700 GMT
Pozició 24 óra alatt Átlagsebesség Kingfisher2 33°27S 22°45W 266 11.08 Orange 25°48S 33°41W 252 10.51


Tegnap a Kingfisher2 készült elrajtolni a 27 ezer mérföldes Földkerülésen, miközben a legénység észrevette, hogy a nagyvitorla sínjével problémák vannak. Így nem kockáztattak és elhalasztották a rajtot, amíg orvosolják a problémát.

Ma reggelre ez sikerült is. És  7 óra 48 perckor elrajtolt az Ellen MacArthur kormányozta Kingfisher2, 13 fővel a fedélzetén.

A hajónak nem ez az első Földkerülése, hiszen Ellen MacArthur a rekordtartó Orange-t vásárolta meg és ezzel szeretné megismételni a nagy menetet.

Eközben a Geronimo nevű trimarán 18. napját tölti a versenyben. Az Indiai Óceánon járnak már és menet közben néhány külön rekordot állítottak már fel.

Jelenleg lelassultak és kedvező időjárási feltételekre várnak. Oliver de Kersauson kormányos taktikája szerint északra tartanak, hogy a következő hátulról érkező időjárási rendszert kedvezően kapják.


http://www.kingfisher-challenges.com


http://www.grandsrecords.com/