„A szél megemberelte magát. Meg mi is.” Tenke Tibor beszámolója


Az elmúlt napok bonyodalmai, és elmaradt futamai után mára két futamot tervezett a rendezőség. Ki is mentünk a vízre ½ 10-kor, de a tenger nem sok jót ígért, balatonias, sima felületével és köd foltokkal a háttérben. Telt-múlt az idő és egyre inkább az egy futam megtartásáért kellett aggódni.

Végül kora délutánra megérkezett az eredetileg beígért, 3-4-es dél-keleti szél.

El is ment rögtön az első rajt és mi végre jól rajtoltunk, megfelelő helyen és időben. A bal oldalra tettünk, ami jó sebességünkkel, a kreuz közepéig jól nézett ki, majd a jobb oldal felélesedett egy kicsit, de pozíciónk így is elég volt arra, hogy 19-nek vegyük az első bóját. A hátszélben jó oldalt választva, meg finoman pumpálva előre mentünk 5 helyet és 14-15-nek vettük az alsó bóját – előkelő társaságban. A második kreuzban sajnos nem őriztem eléggé a helyünket, túlságosan elszakadtunk a mezőnytől, ami egy 20-fokos szélfordulóval megbosszulta magát. Ezért aztán 8-9 helyet eladtunk, majd a hátszélben sem sikerült jó oldalt választani, ami további 3-4 helybe került. Végül a 26. helyen végeztünk. Mindez azt jelenti, hogy még van esélyünk jó helyezés elérni, de a második futamos 74. helyünk miatt nagyot hibáznunk már nem szabad.


Az elejét a holland Neelman végig vezette, és mivel ő nyerte az előző futamot is, jó esélye volt, hogy összetettben is a flotta elejére kerüljön. A parton azonban lesújtó hír fogadta, 6 társával egyetemben ő is a korai rajtosok közé került. Így összetettben a remek átlagot futó (3,2,6) Lööf vezet, az „öreg” Torben Grael előtt. Most még korai számolgatni, de a következő futam után már kirajzolódódik a végső győzelemre esélyesek köre, akik közé bekerülhet a két futamot nyerő Percy és a szintén megbízható helyeket csináló bermudai Bromby.


Az olimpiai kvalifikáció szempontjából a spanyolok, dánok és új-zélandiak vannak kedvező pozícióban, de meglepetésre egyelőre a finnek foglalják el az utolsó kvalifikálós helyet a jóval esélyesebb németek és kanadaiak előtt. Az idei legjelentősebb versenyt, a Bacardi kupát megnyerő portugál Domingosnak, a mai korai rajtjával úgy tűnik elszállnak az esélyei.

Izgalmas napok elé nézünk tehát, sajnos holnapra még csak-csak jósolnak szelet, viszont szombatra és esetleg vasárnapra meglehetősen bizonytalanok a kilátások.


forrás:



http://www.spartacus.hu


fotók:



http://www.starworld2004.com