Zűrzavar és káosz a rendezőségben, ha a vízen nem is, de a parton sűrűn változnak a helyezések. Tenke Tibor beszámolója.


Ma két futam megrendezésére készült a rendezőség, ami nem kis feladat, mivel egy futam, rajttal együtt minimum 3 óra. Az első rajt 11-re volt meghirdetve és reggel úgy tűnt, az égiek megkegyelmeznek a rendezőségnek, mivel kellemes 3-as keleti fújt. Mire azonban kiértünk a vízre, kiderült, hogy hiába való volt a reménykedés. Délután négyig lötykölődtünk a döghullámokon, néha rámozdulva egy-egy frissülésre, de egyik sem tartott negyedóránál tovább.


Amennyiben ma sikerült volna két futamot tartani, a feledés jótékony homály fedte volna el a rendezés eddigi ügyetlenkedéseit. Így azonban nincs kegyelem, ez a VB, mint az utóbbi másfél évtized legrosszabbul rendezett csillaghajós versenye vonul be a történelem könyvekbe. A 98-as portorozsi VB negatív tapasztalatai után vezették be, hogy a rendezésben minden ki lennie egy ISCYRA delegáltnak. Most van, amerikai, Koopman-nak hívják. Messze kerülje el, aki esetleg találkozik vele…


Még az is könnyen előfordulhat egyébként, hogy nem lesz világbajnokság, mert a csillaghajó szabályok szerint ehhez legalább 5 futam kell. Ez viszont komoly bonyodalmakkal járna, mivel ez a VB az utolsó olimpiai kvalifikáló verseny. Persze már mindenki gyártja a neki kedvező elméletek, támogatókat keresve ötleteihez.


A versenyrendezés kezéből jól látható módon kicsúszott az események kontrollja. A tegnapi győztes, de korai rajt miatt kizárt Neelman visszaóvta magát, így most ő vezeti a mezőnyt. Sikerére persze a másik hat, korai rajt miatt kizárt hajó is óvást nyújtott be. Zajlik az élet, ha a vizem nem is, de a parton azért alakulgatnak az eredmények. Mindez persze nem fogja öregbíteni az osztály hírnevét.


De van még hátra két nap és reménykedünk, hogy az előre jelzéseket meghazudtolva, lesz elegendő szelünk a verseny befejezéséhez. Most késő délután szépen kisütött a nap, amennyiben maradna holnapra a tiszta idő, egy jó kis see brise kihúzna a bajból.

Ui.: Volt aki hiányolta, hogy beszámolóimban nem térek ki honfitársainkra, Kátai Péterre és Nazer Csabára. Természetesen ez hiba volt, ezért elnézést kérek és most azonnal pótolom az elmulasztottakat: Péterék jól vannak, szoros átlagot futnak 74.,73. és 75. helyükkel, összetettben a 80. helyet foglalják el. Új vitorlájukkal kezdik megtalálni a sebességüket, amit a Balaton bajnokságon készülnek megmutatni a hazai mezőnynek.

forrás:

http://www.spartacus.hu

fotó:

http://www.starworld2004.com