Nem először tapasztalom, hogy az MVSZ nem kommunikál a vitorlás társadalommal. Most is ez történt, annak ellenére, hogy a tisztújító közgyűlésen Göran Petersson nem fog szavazni. Istenem, de messze van itt a szolgáltató szövetség !


Göran Petersson a Nemzetközi Vitorlás Szövetség Elnöke Magyarországon járt február második hétvégéjén. Sajnálatos módon e kiemelkedő személy látogatásáról nem számolt be a magyar szakmai média – amelynek nagyon profán oka van: Senki sem értesült az ISAF elnök magyarországi látogatásáról.

Miért is nem? Mert aki tudott róla az nem közölte. Esetleg véletlenül el lehetett csípni némi információ morzsát, hogy a vitorlázást koordináló prominens személy látogatást tesz kis hazánkban, de nem ez volt a jellemző. Mit is mondhatnánk erre? Megszoktuk már. Pedig valószínűleg  a szakma ugrott volna a lehetőségre. Biztosan tudtak volna mit kérdezni még a laikusok is az Olimpiával, Amerika Kupával kapcsolatosan.

Annyit mindenesetre megtudtunk, hogy életében először tapasztalhatta volna meg a jégvitorlázás örömeit az Elnök Úr, de sajnos a szél nem fújt eléggé, mint azt már megszokhattuk az idei DN versenyekkel kapcsolatosan. Remélhetőleg a nyáron ez jobban alakul majd.

Mivel mi nem tudtuk megtenni, hogy személyes interjút készíthessünk, így egy, a beiktatása utáni riport rövidített változatát tennénk most közzé.

——————————————–


Mint az már sokunk számára ismeretes, a 62 éves göteborgi ügyvédet Göran Peterssont választották meg az ISAF novemberi Vezetői Ülésén Koppenhágában az ISAF új elnökének a belga Sadi Claeys-szal szemben. A svéd vezető különösen jól ismeri az ISAF felépítését és működésének mechanizmusát, ezért is esett rá a választás.

A személyéről annyit, hogy korábban volt 505-ös osztályban Svéd Bajnok és 1970 óta versenyzik dragonban is. 1977 óta a Svéd Vitorlás Szövetség adminisztrátora, 1980 óta az Olimpia és 1983 óta az Amerika Kupa szervezésében is részt vesz.


Ön egy nemzetközi bíró – ez az a terület a sportban, amire szakosodni kívánt?


GP: Merengetem ezen bíróként és versenybíróként egyaránt, amióta ez az egész elkezdődött, de nem vagyok felmérő és ámbár elég sokat tudok a versenyek menedzseléséről – kijelenteném, hogy nem vagyok versenyrendező. Vitorlázó vagyok.



Milyen hosszú egy ciklus, vagyis mennyi ideig lesz elnök?


GP: 4 éven keresztül. Mivel az Olimpia utáni novemberben választottak meg, így a 2008-as Olimpiát követő novemberéig tart a kinevezésem.


Elég lesz Önnek a négy év ahhoz, hogy terveit véghezvigye?


GP: Az elgondolás alapján a megválasztott vezetőségnek – és nem csak az elnöknek – elég ideje lesz a következő Olimpia előkészületeire, amely természetesen nagyon fontos esemény számunkra, melyet a NOB-bal közösen kívánunk megszervezni, lebonyolítani.



Jelenleg van némi vita a 2008-as Olimpia vitorlázásra kijelölt helyszínével kapcsolatosan. Athénban kevés szél volt és úgy tűnik hasonló problémák lehetnek Qingdaoban is, hacsak nem rosszabb körülményekkel kell szembesülni. Mi a véleménye erről és tehet-e bármit is ezzel kapcsolatosan?


GP: Nincs ráhatásunk a helyszín megválasztására. Ez a NOB feladatai közé tartozik. Természetesen kikérték a véleményünket. Hallottam embereket beszélni a szélről és annak hiányáról is. Bizonyosnak tűnik, hogy nem sok szél lesz. De ha visszaemlékezünk Athénben is erős szél volt az első héten. Olyannyira, hogy tartózkodnunk kellett az első napokban a versenyzéstől.


Nyilvánvalóan már késő a helyszín megváltoztatására…


GP: Nem hiszem, hogy lehetne máshogyan. Ha több szelünk lesz, mint ahogyan az emberek gondolják – az lesz csak igazán kellemes. És most arra kell felkészülnünk, amink van.



Az emberek csodálkoznak, miért ott? Például jó lehetőség lenne Kínának, ha Hong-Kong népszerűsítése mellett voksoltak volna, ahol köztudottan jobbak a szélviszonyok.


GP: Teljesen más lenne a helyzet, de erről nem kérdeztek bennünket.



A probléma az, hogy a Qingdaoval kapcsolatos észrevételek arról szólnak, hogy nincs szél és ez így nem túl ösztönző az olimpikonok számára.


GP: Akár így is lehetne, de nem hiszem hogy olyan rossz lenne, mint azt mondják. Hosszú az út odáig, szóval meglátjuk a teszt versenyek alatt milyen is lesz. Az egész Olimpia fontos mindenki számára, így ezért én nem aggódnék.



Tehát Ön biztos abban, hogy az esemény sikeres lesz?


GP: A lehető legtöbbet megtesszük azért, hogy egy színvonalas esemény legyen szervezőnek, versenyzőnek egyaránt.



Ez egy teljes idős munka az Ön számára?


GP: Remélem, hogy nem. Ha azt szeretnéd, hogy önmagad működtesd az egészet, annyi időt is elvisz, amennyit időt csak rá bírsz fordítani. Könnyedén akár az összes időd rámehet. Remélhetőleg egy jól működő stábbal fél munkaidőben is elvégezhető lesz. Ez több mindentől függ. Az Olimpia évében, amikor a kvalifikációk zajlódnak, majdnem a teljes időmet le foga kötni.



Mit szeretne elérni az elnöki ciklusa alatt?

GP: Több figyelmet szeretnénk fordítani a vitorlázás fejlesztésére és a vitorlázásban résztvevők számának növelésére azon területeken, ahol nem olyan népszerű a vitorlázás, mint például Dél-Amerika, Ázsia bizonyos területein, stb…

A másik terület pedig amin javítani szeretnénk, az sportágunk kapcsolata a médiával, az átlag emberekkel és a fiatalokkal. Át kívánjuk vizsgálni a versenyzés formáit és a pontozási rendszerünket. De nem hiszem, hogy öt különböző pontozási rendszert dolgoznánk ki. Mindenesetre egyszerűbb és látványosabb, ha az utolsó futam alapján dől el, ki is legyen a győztes.


Mi a helyzet az Amerika Kupával – az ISAF jobban belefolyik a rendezésbe?

GP: Az Amerika Kupa nagyon fontos számunkra több szempontból is. Az egyik természetesen a média, ez egy csúcsesemény. Fürkésző tekintetünket erre az igazságos verseny hírében álló eseményre vetjük és a versenybírók kétségkívül szintén részrehajlás nélkül, és igazságos módon bíráskodnak. Szóval boldogok vagyunk, hogy kooperálhatunk a szervezés tekintetében a rendezőkkel, különösképpen ezekben a dolgokban.


Mi a helyzet a naptárral – van bármi, amivel ésszerűbbé lehetne tenni? Túl sok az esemény, ütközések vannak és nincs egy központi személy, aki meg tudja mondani ki, és mit tud csinálni?

GP: Ez egy igen fontos kérdés. Megbeszéléseket kezdeményeztünk a legnagyobb események rendezőivel erről, de ez bonyolult kérdés, mivel eddig nem volt rá precedens, hogy megmondjuk valakiknek, hogy mikor és hol nem lesz verseny. De nagy erőfeszítéseket teszünk azért, hogy nekik is és a vitorlázóknak is jó legyen. Az átfedések egyáltalán nem jók sem a médiának, sem a szponzoroknak. De pontosan még nem tudom megmondani mit is fogunk tenni.


Még mindig aktívan vitorlázik?

GP: Dragonos vagyok. Van egy dragonom 30 éve. Svédország nyugati partjainál vitorlázok vele. És van egy cirkálóm is. Jelenleg egy Hallberg Rassy 36-os tulajdonosa vagyok. 12 éven át 505-ös vitorlázó voltam 1960 és 70 körül. Alapvetően dingis vagyok és kitartok a sportág mellett. Imádom a vitorlázást.