10 egység szállt harcba május 28-29-én a hazai vitorlázás legnagyobb pénzdíjas – 2,75 millió forint összdíjazású – vitorlásversenyén a Vodafone Match Race első elődöntőjében, köztük öt olimpikon vitorlázóval és számos Magyar Bajnokkal. Az erős mezőnyt mutatja az is, hogy az olimpiai bronzérmes Detre testvérpár is csak a második helyen jutott a döntőbe. Az első versenynapon 2-3 m/s erősségű, nyugati szélben 7 futamot rendeztek. A selejtezőn a 10 egység két ötös csoportban körmérkőzésen küzdött a vasárnapi 6 helyért.

A vasárnapi 6-os elődöntőbe veretlenül, négy nyert futammal jutott be a 470-es és 49er magyar bajnok, Sydney-i olimpikonja Goszleth Marcell, Németh Ivánnal és Szépfi Zsomborral. Két egység, az olimpiai bronzérmes Detre Szabolcs és Detre Zsolt kiegészülve Keller Andrással, valamint a 470-es magyar bajnok Sallai Gábor, Beliczay Péter és Bartos Zoltán 3-3 futamgyőzelmet szerzett. Vasárnap egy futamot elindított a rendezőség, de a kavargó, majd elálló szélben nem tudták befejezni, így a szabályok értelmében a selejtezőben legjobban szereplő három egység jutott a Vodafone Match Race július 15-17-i fináléjába. A 7 kiesett egység a június 24-26-án rendezendő második elődöntőn újra nekivághat a döntőbejutásért és az 1 millió forintos fődíjért.


Goszleth Marcell a győztes egység kormányosa elmondta: „A gyenge szél kedvezett az egységünknek, mert viszonylag könnyűek vagyunk, erősebb szélben biztosan hátrányba kerültünk volna a többiekhez képest. Nagyon élveztem a verseny, egészen más a flottaversenyekhez képest, különösen a rajt előtti párharc izgalmas. A match race versenynél csak a másik hajóra kell figyelni, így teljesen más taktika kell mint a flottaversenyeknél, ahol több hajó küzd egymással.”


A csoport


Goszleth Marcell, Németh Iván, Szépfi Zsombor 4 pont

Sallai Gábor, Beliczay Péter, Bartos Zoltán 3 pont


Litkey Botond, Havas Iván, Sziklai Zsolt 2 pont

Nagy Zsolt, Dolmányos Gábor, Kis-György Csaba 1 pont

Sabján Annamária, Sabján Vera, Speer Claudia 0 pont



B csoport


Detre Szabolcs, Detre Zsolt, Keller András  3 pont


Czégai Péter, Aklan András, Kutasi László 2 pont

Bánkúty Gábor, Galánta György, Szamódy Balázs 2 pont

Kovács János, Ambrózy György, Faragó Gábor 2 pont

Litkey Bence, Ormándlaky Áron, Habózy László 1 pont

A második-negyedik hely hármas flottaversenyben dőlt el.


Eddig a hivatalos közlemény. Hamarosan beszámolunk, hogy mi is történt a verseny alatt.