A hétvégén elindult a 2005. évi 49er Grand Prix versenysorozat. Az első állomás Balatonföldvár volt, ahol 8 hajóegység mérte össze tudását változatos körülmények között.

Szombaton északi és nyugati között váltakozott a szélirány, és a gyenge szél ellenére három gyors futamot sikerült megtartani. Egy zivatar azután megkeserítette mind a versenyzők, mind a rendezők

dolgát: a kellemes, friss 3-4-es szélben a gyakori irányváltozások miatt nem lehetett a korrekt versenypályát kitűzni. A zivatar utáni futamkísérlet pedig hamar véget ért, miután a leálló szélben és döghullámokban a hajók nem tudták 15 perc alatt teljesíteni az első cirkáló szakaszt.

Pályatévesztők mentsége

Mentségükre legyen mondva, hogy vasárnap reggel 8-kor értek haza Szardíniáról, ahol még Szamosi Péterrel kiegészülve a 18 lábas skiffek európai GP sorozat versenyén szerepeltek.

Nem is rosszul: a 20 hajós mezőnyben 13. lettek.

Vasárnap borongós időben, de kellemes 2-es délnyugatiban zajlottak a futamok. A rendező (Béci) dícséretére legyen mondva, hogy minden futam előtt megpróbált új, korrekt pályát kitűzni, az már nem rajta múlt, hogy a szél viszont ezt nem így gondolta. Három futam után azonban kisütött a nap, ami egyben a szél végét is jelentette. Az aznapi negyedik futamot, ha kevéssel is, nem sikerült az előírt időlimiten belül teljesíteni.

A versenyt végül az új hajóval versenyző Németh Iván-Körtvélyesi Miklós páros nyerte, főleg a vasárnapi meggyőző teljesítményüknek köszönhetően: háromból három futamgyőzelem! Ehhez persze némi szerencse, illetve „segítség” is kellett: az utolsó futamon ugyanis az Újhelyi-Gáspár Miklós-Majthényi Mátyás páros vezető helyen pályát tévesztett: a befutó helyett egy újabb kört kezdtek a cirkáló-hátszél pályán.

A négy versenyből álló 49er GP sorozat rögtön a következő hétvégén folytatódik: a második állomás Balatonalmádi lesz.

Eredmény:

49er_ere.jpg