Lejtmenetben a verseny. Elképesztően kevés – mintegy 160 hajó – indult az 55. Centomiglián. A verseny évről évre veszít népszerűségéből.

A jelenséget már nem lehet a 2003-as Gorla mezőnyét szétverő viharra fogni, más baj van. Mi az ok az legyen a rendezők gondja, mindenesetre elkeserítő a jelenség.

A borult idő miatt nem jött meg a reggeli északi szél. Ez a hatalmas nagyvitorlával szerelt címvédő Principessának kedvezett. A Clan des teammel versenyző olaszok nem tudták érvényesíteni kimagasló nagyszeles sebességüket. A csillaghajó világbajnok Roberto Benemati vezette német lobogó alatt vitorlázó osztrák Principessa folyamatosan növelve előnyét végül magabiztosan 13 perc előnnyel nyerte a versenyt.

A hajó tulajdonosa Joschi Entner – szokás szerint ő volt kormányosnak nevezve – hatodik Centomigliáját nyerte, 1991, 2000-2002 és 2004 után ismét ő végzett az élen. ő az egyetlen hatszoros Centomigila győztes. Magyar siker, hogy a Mono-Proto „C” osztályban a Carl Seeman vezette Scholtz 22-es végzett az élen.