A francia K-Challenge csapata vagy a legjobb sztorija a 32. Amerika Kupa eddigi történetének vagy maga a mérhetetlen csalódás és bánkódás. A K-Challenge volt az első újonnan alapított csapat, amely a soron lévő kupára gyúrt és már 2002-2003 telén beindították rakétáikat. A csapat indult a 2004-es és 2005-ös Louis Vuitton Felvonásokon, olykor egészen szép eredményeket elérve, de most kissé kilátástalan anyagi helyzetük.


Összepakolnak? © Franck Socha
Franciaország tartja egészen mostanáig a „megszakítás nélkül a legtöbb Amerika Kupa kihíváson való részvételt” – 1970 óta mindig ott vannak, – de általánosságban kijelenthető, hogy ez sokkal inkább egy mennyiségi rekord, mintsem minőségi. Ráadásul francia csapat még nem vett részt magán az Amerika Kupa párosversenyein.



A K-Challenge


Stephane Kandler szindikátusához és Dawn Riley vitorlázó nevéhez fűződik. Annak ellenére, hogy a csapat élvezi a francia kormány bizalmát, sokkal nemzetközibb, mint elődei valaha is voltak.



Látványos javulás




A csapat az idén Trapaniban kezdte igazi szárnyalását, legyőzte a párosversenyek során a

Desafío Españolt

, az

Emirates Team New Zealandet és a szezonban korábban veretlen címvédő


Alinghit

.



A Trapaniban elért sikerek számos döntésben közrejátszottak, így került beszerzésre az Új-Zélandiak két, előző generációs hajója is, amellyel gyenge és középszelekben egészen szépen kanyarított a francia bagázs. Persze a használatnak ára van és a hajók az év végére komolyan megfáradtak és több futamot kényszerültek feladni emiatt.



A csapat a legalacsonyabb költségvetésűek között szerepel, mégis felvette a versenyt a legnagyobbakkal. Most szeretnének új hajót, de a pénztárca igencsak szűkös.