A Big Boat Challenge az a verseny, amelyre szerte a világban a Sydney – Hobart bemelegítő versenyeként tekintenek. A Sydney-öbölben tegnap megrendezett regattán a legnagyobb maxik vettek részt. Az Alfa Romeo 13 másodperccel volt csak jobb a második Wild Oats XI-nél.


Wild Oats XI. © Andrea Francolini
Elképzelhető az is, hogy a december 26-án rajtoló 628 mérföldes versenyen is hasonlóan szoros befutóra számíthatunk a rivális Neville Crichton (Alfa Romeo) – Bob Oatley (Wild Oats XI) párostól. Az abszolút győzelemre a világ két leggyorsabb maxija a legesélyesebb.



A 17 hajóból álló mezőnynek csupán 12 tengeri mérföldet kellet megvitorláznia a kikötő sima vizén 8-12 csomós tengeri brízben – a Rolex Sydney Hobart viszont egy olyan regatta, ahol a szél gyakran az 50 csomót is elérheti és a tenger is képes durva momentumokra.



“Mindkét verzió elképzelhető volt – akár az Alfa Romeo, akár a Wild Oats XI győzelmére is lőhettek volna,” mondta Neville Crichton a nem akármennyire szoros Sydney Opera House-nál megtartott befutó után.



Bob Oatley helyesel. “[Neville] Jobban csinálta, mint mi, de jobban kellett volna figyelnie. Legközelebb jobban csináljuk.”



Tény, hogy a Wild Oats XI akkor zárkózott fel fél hajótávolságra, amikor az Alfa Romeo halzolásánál a Code Zero betekerője elakadt, így annak felülete jó ideig csak 70%-on fogott.



A két hajó iszonyatosan dominált és míg az elsőt csak 13 másodperc választotta el a másodiktól, addig a három éves Konica Minolta 12 perc 40 másodpercet halmozott fel harmadikként. Igaz, az első cirkálószakasz végén ballonfelhúzás közben a spi ráakadt egy nézőhajó árbocára és kettészakította azt, a hajó pedig enyhén szólva lelassult ettől, így minden Gavin Brady minden esélye elszállt, hogy befogja az első kettőt.



Az Alfa Romeo és a Wild Oats XI háromszor váltotta egymást az élen a futam folyamán.



Az IRC handicap versenyét is az Alfa Romeo nyerte 1 perc 37 másodperc korrigált idővel a Wild Oats XI előtt (lám-lám). Harmadik lett a Stephen Ainsworth féle 60-lábas Loki – viszont dönthető kíl nélkül.