A Clipper 05-06 Round the World Jachtverseny mind a tíz hajóját a fülöp-szigeteki Subic-öbölbe irányították, miután a tíz 68 lábas klipperből hétnél hiányoztak/meglazultak a kíl rögzítésének feladatát ellátó csavarok.


Óvatosan vitorláznak © Clipper Ventures
A szervezők elmondása szerint szombaton 09:30-kor (CET) a Glasgow elnevezésű klipper egy a kíl rögzítésére szolgáló csavar elvesztéséről számolt be, melynek eredményeként a
szervezők azonnal értesítették a mezőny összes tagját, hogy ellenőrizzék más hajókon is ezen csavarok mozgását.

A vizsgálódás végrehajtása után, hat másik hajó is a csavarok enyhe mozgásáról számolt be. Miután más jachtoknál is felfedezték eme probléma felmerülését, a szervezők meghozták a döntést, melynek értelmében mind a tíz hajót a fent említett helyre irányítják teljes kivizsgálásra és ha szükséges javításra.



A hajók és a legénység nincsen közvetlen veszélyben, ám a döntést elővigyázatosságból már meghozták, mivel a legénység épsége a legfőbb szempont a rendezők számára a Clipper 05-06 Round the World Yacht Race-en.


A szervezők természetesen repülőre ültek és a helyszínre igyekeztek, hogy minimalizálják a várakozási időt és mind kevésbé szakadjanak el a tervezett menetrendtől.


A hajók időközben megérkeztek a kikötőbe.