A portugál Estoril városa nyerte el az ISAF ‘Sail the World Festival’ és a ‘Sailor of the Century Awards’ megrendezésének jogát, ami nagyjából annyit tesz, hogy 2007. szeptemberében jól jár valamelyik tűzijátékkereskedő, hiszen 100 éves lesz a Nemzetközi Vitorlás Szövetség.


Estoril 35 város közül nyerte el a megtiszteltetést, hogy a fent említett eseményeket megrendezhesse. (Valójában 35 nevezett, de csak 20-at találtak alkalmasnak.) Most legalább megtudhatjuk azt is ki az évszázad vitorlázója, de azért óvatosak, mert több kategóriát is megneveznek.



A helyiek természetesen örülnek az eseménynek, hiszen a Cascaisban megrendezésre kerülő összevont Világbajnokság (június végén) után még egy hasonló kaliberű vitorlás eseménynek adhatnak helyt.



Az évszázad vitorlázója díjazás keretében több kategória legkiemelkedőbb alakjainak teljesítményét szeretnék a nagyközönség figyelmébe ajánlani. A kategóriák között találhatóak: Olimpia, America’s Cup, Offshore vitorlázás, rekorddöntési kísérletek és kiemelkedő hozzájárulás a sportághoz.