– válasz Kövendi Dénes úr felvetéseire. A Hungexpo véleménye.

Elsőként szeretnénk megköszönni kiállítóinknak és látogatóinknak, hogy közös munkánk eredményeként immár 15. alkalommal került megrendezésre a Budapest Boat Show, amely idén rekord méreteket öltött:


• 140 hajó 24%-kal nagyobb területen


A tavalyihoz képest 24%-kal nagyobb területen – 7946 négyzetméteren vonult fel minden eddiginél több, összesen 140 hajó. Március 1-5-ig hazánk vezető hajóipari kiállításán jelen voltak a magyar hajóipar meghatározó résztvevői. A pompás hajók, jachtok a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont „A” pavilonjában kerültek kiállításra. A hajóalkatrészek és tartozékok számára új pavilont nyitottunk. A Budapest Boat Show kikötőjében a hazai cégek mellett Ausztria, Csehország, Horvátország, Nagy-Britannia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia kiállítói, összesen 107-en hozták el újdonságaikat.


• Budapest Boat Show díj


Idén először hagyományteremtő versenyt szerveztünk a kiállított hajóalkatrészek, tartozékok és felszerelések részére a Hajó Magazinnal közösen. Külön kategóriában szerepeltek a hazai gyártású és a forgalmazott termékek


• Legszebb hajó díj


Idén médiasztárokból álló zsűri díjazta a legszebb motoros- ill. vitorlás hajót.



Hazai és nemzetközi szakmai elismerés


A szervezés magas színvonalát ismerték el 2005-ben, amikor az IFBSO – a Nemzetközi Hajókiállítás Szervezők Szövetsége – felvette tagjai közé a Budapest Boat Show-t. A Hajóipari Vállalkozók Egylete a Budapest Boat Show szakmai védnöke.


• Főnyeremény a látogatóknak: Jeanneau hajó

A Budapest Boat Show számadatai magukért beszélnek:


A fenti növekedés egyértelműen annak köszönhető, hogy 2002-től kezdve speciális „hajós” árképzést vezettünk be.

A SZABADIDÕ kiállítások látogatottsága, ahogy azt az alábbi grafikon is szemlélteti, évek óta meredeken emelkedik. Ebben az évben az Szonda Ipsos felmérései alapján a közel 100.000 látogató 12%-a – azaz kb. 12.000 érdeklődő – érkezett kifejezetten a Budapest Boat Show miatt. A látogatók összetételének további javítása érdekében meghosszabbítottuk a kiállítást egy szakmai nappal, és arra a napra ingyenes belépésre jogosító meghívókat biztosítottunk a kiállítónak (2000 db), valamint az első napra és a kiállítás teljes időtartama alatt érvényes szintén grátisz meghívókat húzattunk be a szaklapokba (Hajó Magazin, Vitorlázás, összesen 6000 db).

További szakmai reklámértékkel bír a Budapest Boat Show katalógusa, amely minden évben 2000 példányban behúzásra kerül a Hajó Magazinba, s még a kiállítás nyitása előtt eljut az előfizetőkhöz. Ilyen módon a látogatók előre tájékozódhatnak a kiállítókról és kínálatukról. Ezenfelül minden pénztárban és az információs standon is megvásárolható a katalógus, a kiállítás zárása után pedig rengeteg érdeklődő (külföldi-belföldi egyaránt) keresi és kapja meg a katalógust térítésmentesen.


A szakirányú, kifejezetten hajók és vízisportok iránt érdeklődők mellett fontosnak tartjuk egy szélesebb közönség megcélzását, mivel itt is, mint oly sok más ágazatban fontos a terület népszerűsítése és a felnövekvő generáció megismertetése is a hajózás és a hajóépítés szépségeivel. A Budapest Boat Show kiváló fórumot biztosít a nagyközönség megszólítására és bevonására a hazai vízisportéletbe.

A Szabadidő 2006 kiállítás egy komplex, egész napos programot jelent: a Budapesti Vásárközpontban egy időben, egy helyen 4 kiállítást, kísérő eseményeket, színvonalas programokat talál a látogatók minden korosztálya. A napi belépőjegy ára (1300 Ft) kb. megegyezik egy mozijegy árával. A kedvezményes- (800 Ft) ill. családi- jegy (4 fő részére 2600 Ft) pedig ennek töredéke.

A Hungexpo Budapesti Vásárközpont  privatizációjának köszönhetően kiállítási területünkön komoly fejlesztések várhatók. A parkolás tekintetében, első lépésként a Hungexpo ZRt. átveszi a külső parkolók kezelési jogát, melynek hatására, reményeink szerint egy színvonalasabb, hatékonyabb parkolási-rendszer fog kialakulni.

A kezdetektől nyitottak vagyunk újításokra, változtatásokra….azonban jelenleg a „hajós” szakma mind vélemény, mind hozzáállás tekintetében jelenleg nem ad egységes képet.


Több fórumon próbáljuk a kiállítókkal együtt megtalálni egy sikeres jövő felé vezető, közös utat, azonban a kiállítók maguk sem alkotnak azonos véleményt: a kiállítás legmegfelelőbb időpontjáról, a kiállítás esetleges önálló megrendezéséről, a szakmai programok szükségességéről…..stb.

A 2007-es Budapest Boat Show előkészítése már folyamatban van, melyet (egy független piackutató cég által gyűjtött) a kiállítói ill. látogatói vélemények figyelembe vételével indítunk el!

Véleményünk szerint a nemzetközi szinten is elismert Budapest Boat Show további fejlődéséhez, a kiállítóinkkal és szakmai partnereinkkel kialakított pozitív, egymást segítő együttműködés jelenti a garanciát a jövőre nézve! Úgy gondoljuk, hogy ez az egész magyar hajós szakma közös érdeke!

Tihanyi Klára

kiállítási divízió igazgató