A Silva tulajdonlása az utóbbi két évben több változáson ment keresztül. Miután Hans-Gunnar Tillander, az alapító fia is nyugdíjba ment, a harmadik generációra szállt át a tulajdonjog. Õk azonban jobbnak látták eladni a cég részvényeinek 51%-át a svéd Amplico befektetési csoportnak.

Ezt követően két részre osztották a céget a szárazföldi tájékozódási ágazat és a hajózási ágazat szétválasztásával, majd a földi részt eladták az amerikai Gerber csoportnak. A szétválasztást követően Silva Nexus Marine AB néven, önálló cégként működött tovább egy rövid ideig a hajózási ágazat, a névhasználatért azonban a Gerber jutalékot kötött ki. Miután a Silva műszerek már a 90-es évek közepe óta használják a NEXUS nevet, magától adódott, hogy ezt a nevet könnyen be lehet vezetni, kikerülve ezzel a jutalék fizetést is.


Teljes műszermegújulás a NEXUS-nál

A NEXUS MARINE AB (a korábbi Silva Marine, melynek lassan meg kell szoknunk új nevét), jelentős fejlesztések eredményeit mutatta be a 2006. évi amszterdami METS-en.

A tavaly bemutatott és versenyzői körökben igen jó fogadtatásra talált NX2 racing system megmaradt ugyan a palettán, de már csak a második sorban. Kijöttek ugyanis a „grand prix” NXR rendszerrel, mely a nemzetközi vitorlás versenyek résztvevőinek és az ún. performance racing kategóriának kívánja elnyerni az érdeklődését és tetszését – nem palástoltan az ebben a kategóriában piacvezető B&G rovására.

Ugyanakkor nagyot léptek előre a bennünket sokkal jobban érdeklő „Cruiser” kategóriában is. A hazai vizeinken is igen népszerű STAR műszercsalád nem csupán egyszerű ráncfelvarráson esett át. Új neve mindössze ennyi: NX vagy NEXUS NX.

Első ránézésre az tűnik fel, hogy a már korábban megismert NX2 műszer szürke, öt kezelőgombos házát kapta meg az új széria. De nem csak a dizájn és a menü-lapozó gomb hozzáadása az egyetlen változás, sőt!

Az NX Sea Data műszer már magában is jelentős változtatásokat sejtett azzal, hogy menüje kiegészült a széladatok (valós és relatív szélerősség és irány) kijelzésével, valamint startidő stopperrel. Talán ennél is fontosabb, hogy az NX Sea Data műszerből akár többet is felszerelhetünk, azok egymással párhuzamosan, mint kis hálózat fognak működni a hajó több pontján. Ebből már sejthető a következő előny is, hogy az NX Sea Data egy hálózatban is működő műszeregység. Így, ha valaki úgy gondolja, hogy áttér az NX2 rendszerre, mindössze a szerverrel (és az igény szerinti többlet műszerekkel) kell a rendszert kiegészítenie.

De menjünk tovább. Nézzük a jeladókat. Itt is vannak nagyon fontos és lényegi változások.

A héjon átmenő sebesség és mélység jeladóknál – mint tudjuk – a Silva az NX2 megalkotásakor megváltoztatta a jeladók átmérőjét 43mm-ről 52mm-re. (Ennek az volt az oka, hogy ezek csereszabatosak legyenek a Raymarine jeladókkal – legalábbis, ami a fenéken kifúrt lyuk méretét illeti) Ez számos bonyodalmat jelentett azok számára, akik korábbi NEXUS műszereiket lecserélték volna NX2-re, de úgy, hogy a korábbi jeladóik ennek a cserének ne essenek áldozatául.

Nos, az új NX Sea Data befogadja mind a 43mm-es, mind az 52mm-es jeladókat. Ez egyben azt is sejtetni engedi (ezt még nem tudjuk bizonyosan, amíg az első darab a kezünkbe nem kerül), hogy a mélységjeladó erősítő doboza már beépült az NX Sea Data paneljére, nem alkot külön egységet.

Aztán van még két ennél is fontosabb durranás. Az egyik, hogy a széljeladó vezeték nélküli lett. Egy kis fekete doboz, melyet nevezzünk WSI-nek (wireless sensor interface) biztosítja a széljeladó és a műszer közötti kommunikációt. Ez óriási előrelépés. Sok vitorlás hajó, amely megkapta alapban a Sea Data műszert, csak azért  nem egészítette ki ezt később szélműszerrel, mert macerásnak tűnt – főleg szezon közben – a kábel levezetése az árbocon belül. Meg ott van még a fedélzeti csatlakozás kialakítása, a hajón belüli vezetékezés, stb. Erre már nincs többé szükség.

A másik nagy újdonság az egyesített, háromfunkciós jeladó, a Triducer. Ez eddig csak a
motoros hajók Sea Data Combi műszereinél létezett, tükörre szerelhető formában. Most ez megvalósult héjon átmenő jeladóként is, ami fantasztikus előnyt jelent mind a hajófenék átfúrásában, mind a belső kábelezésben.

A Silva műszerek eddig is verték a konkurenciát az ár/érték arány mutatóban. Ez az előny a Nexus műszereknél talán még növekszik is. A Silva közzétette az ajánlott fogyasztói árait, melyek sok gondot fognak okozni a konkurenciának. Nézzünk néhány csomagárat:

NX Sea Data set a héjon átmenő triducer (sebesség, mélység, vízhőfok) jeladóval: 484,8 euro.

NX Sea Data Combi tükörre szerelhető triducer jeladóval motoros hajókra:
474 euro

NX Start Pack 1: Sea Data műszer, WSI box, triducer és wireless széljeladó: 824,4 euro

NX Start Pack 3: Sea Data és Wind műszer, drótnélküli széljeladóval és triducerrel: 1073 euro

Az új NX és NXR műszerek a NEXUS Marine tájékoztatása szerint 2007 februárjában lesznek szállításra kész állapotban.