A 21. ARC, vagyis a krúzerek számára megrendezett Atlanti-óceán átszelésen vasárnap 27 nemzet 223 hajója állt rajthoz Las Palmas de Canarian, hogy levitorlázhasson 2700 mérföldet, lehetőleg a St. Lucian található Rodney-öböl irányába

Kezd divatba jönni a Parasailors2 lyukas spinnaker
Az idő kegyeibe fogadta a versenyzőket. A rajt idején sütött a nap és 10-15 csomós északkeleti szél fújt, így egyből felkerülhettek a hátszélvitorlák. A Royal Ocean Racing Club szervezésének köszönhetően 12:40-kor indult útjára a két IRC verseny osztály. A Swan 70-es The Blue Pearl volt az egyetlen korai rajtos, de nem kellet visszafordulnia, mivel időbüntetést kapott. A Dark & Steamy viszont pont a rajtvonalon tartózkodott a lövés pillanatában és golyójuk is pont ekkor állt ki. Másodikként jött el a Brave (George Vassilopoulos), a görög Farr 520-as.

Az ARC 2006 Cirkáló osztály már a 13:00 órás rajtot megelőzően nagy tülekedésbe kezdett a rendező hajó körül. Elsőként hagyta el a vonalat a francia katamarán, a Sir Henri, ami egy Outremer 45-ös. Stephane Grimault az, aki most erősen dolgozik azon, hogy megismételje 2001-es ARC győzelmét hajójával. A Sawsea Lady, egy Bavaria 39-es (David Moore GBR) volt az első egytestű, míg a második helyen a Sweden 42-es Free Spirit (Peter Smith GBR), majd Keesjan Baartmans hajója keresztezte a rajtvonalat, őket egy Standfast 56-os a Splendid követte.

Az Oyster 56-os, a Stealer VI ugyan nem vett túl fényes rajtot, ám nagy figyelmet keltett, amikor a Parasailor2 elnevezésű szárnyas spinnakerével átzúzott a mezőnyön.