Minden kezdet nehéz. Pláne, ha az érdekeltek maguk sem tudják eldönteni, hogy melyik lenne egy esemény rendezésében a legjobb időpont. Meg azután jó magyar szokás szerint szeretünk megsértődni, ha fizetnünk kéne és fikázunk, ha kell, ha nem.

Madártávlat
Önmagában nem egyszerű hajókiállítást rendezni itthon, hisz a látogatók kielégítése szinte lehetetlen. Főleg azoké, akik már jártak egy-egy nagyobb eseményen, akár Düsseldorfban, akár Genovában, akár Londonban. Sajnos azt látni kell, hogy ebben az összehasonlításban nem állja meg a helyét egyetlen hazai rendezvény sem és nem is fogja soha.

Pedig szép lenne órákig bolyongani a hazai hajóipar remekei között, kicsit kitekintve a több száz vitorlásiskola és kikötői szolgáltatás közül, majd jól bevásárolva a hazai vitorlásboltok végeláthatatlan termékválasztékából hazatérhetünk. Szép lenne, de nem ez a realitás.

Az első Pannon Boatshow megmozgatta a piacot. Ha más nem is látszik belőle, de a Hungexpo azonnal reagált a frissen érkező konkurenciára. Végre nem ütközik az osztrák kiállítással a rendezvényük időpontja és önállóként próbálják azt eladni.

Az biztosan a kiállítóknak is jó, hogy azok látogatnak ki egy ilyen helyre, akik célzottan kíváncsiak és nem a prospektus gyűjtők hada veszi el az energiák felét. Az is igaz, hogy van akinek a sok-sok látogató jó, de úgy érzem ezek vannak kevesebben.

A Pannon Boatshow részemről mindenképpen megérdemli a dícséretet. Nem azért, mintha ez lett minden idők legjobb showja, nem azért, mintha itt vonult volna fel a szakma nagyrésze, nem azért, mintha itt lett volna a legtöbb látogató, hanem azért mert volt lehetőség egy kicsit többet mutatni abból, ami a kiállításon általában nem látható. Itt lehetett egy Csillaghajó, a Raffica, egy olyan szelete a hazai vitorlássportnak, amire általában senki nem áldoz, hogy bemutassa.

Madártávlat mégegyszer
A másik, ami az egész rendezvény javára szól a rendező lelkesedése. Gyaníthatólag egy megveszekedett vasat sem nyert az ügyleten, sőt. Ennek ellenére legjobb tudása szerint terelgette a rendezvényt az elejétől a végéig, aminek megszervezése önmagában is egy komoly munka lehetett. Nem kívánok senkit az egekig magasztalni, mert a  rendezvény tele volt apró gyermekbetegségekkel, de azt megjegyezném, hogy ha egyszer az életben sikerülne a szakmának egy emberként kiállnia egy lelkes szervező mellett és képes lenne felülkerekedni az apró évtizedes sértődéseken, akkor az egész teljesen más képet mutatna, mint jelenleg. Arról már nem is beszélve, hogy nem külsősöket gazdagítanánk a kiállítás bevételeivel, hanem az a szakmán belül maradna.

Nem tudom, hogy a Pannon Boatshow megéli-e a második, harmadik  n-edik kiadását. Nagyban függ minden a 2007. évi Budapest Boatshowtól és annak értékelésétől. Remélhetőleg fenn tud maradni, ha másért nem, azért, hogy a két budapesti kiállítás konkurrencia harca az egész hajós szakma javára váljon.


Azért a kiállítás alatt mi sem tétlenkedtünk. Pénteken készítettünk néhány video riportot, amit alább letölthetnek.