V5O: Tényleg régen adtunk hírt erről a regattáról. A mostani bejelentkezés apropója az, hogy befutott a vitorlázás egyik élő legendája is Frematnle-be. Sir Robin Knox-Johnston 67 napnyi szenvedés után vonszolta be a SAGA INSURANCE-t.


Kétségtelen, hogy nem volt egyszerű dolga a veterán vitorlázónak, hiszen nem sokkal a rajt után egy viharban gallyra ment szinte a teljes latnikészlete és ennek javítgatásával, a probléma mértékének javításával el is bíbelődött e szakasz során, miközben kapta a métereket és napokat ellenfeleitől. Sir Robin harmadikként ért be, 23 nappal később, mint a győztes Bernard Stamm (SUI) és a második Kojiro Shiraishi (JPN) mögött, miután a két erős brit név gazdája technikai okok miatt kénytelen volt feladni a küzdelmeket.



A 67 éves legenda 12,411 mérföldet tett meg Bilbao óta, átlagosan 11 csomós sebességgel. Teljesítményével elégedett és a mostani etapot tanulószakaszként fogta fel.



Egy halászháló miatt még vízbe is ugrott a hűvös déli-óceánokon, mivel kíljét eléggé féltette, főleg azután, ami Alex Thomsonnal történt. Az utolsó négy órában még az autopilot is felmondta a szolgálatot.



„38 évvel ezelőtt sokkal egyszerűbb volt a szituáció, nem voltam elveszve a technológiában. Az a hír járta, hogy eltűntem négy és fél hónapra és már a gyászjelentésemet is megírták, de én mindig tudtam, merre vagyok. Ezek a hajók formula 1-es masinák, akár egy telivér. … Más volt a Suhaili fedélzetén, emlékszem, egyszer elértük a 7 csomót! Az Open 60-assal elérhetem a 28 csomót is; ez eléggé lenyűgöző.”



Golding és Thomson is a kikötőben várta a nagy harcost. Sir Robin ugyanis Alex mentora is egyben. Mike Golding nem máshoz hasonlította Robin Knox-Johnston teljesítményét, mint Sir Edmund Hilaryéhoz, aki az Everestet harminchét évesen elsőként mászta meg.



5 unoka nagypapájaként állt most rajtvonalhoz az 1969-ben szólóban elsőként Földet kerülő vitorlázóikon. (ekkor még nem járt a Holdon sem ember!) Sir Robin pedig tényleg olyan sokáig volt távol szárazföldtől, hogy a Times már a gyászjelentését is megírta.



A mezőny január 14-én hagyja el Fremantle-t, hogy nekivágjon a második szakasznak, ami szintén nem lesz egyszerű, hiszen elvileg egyben kell eljutniuk az Észak-amerikai Norfolk városába.