Dean Barker második Auckland Match Racing Cup-ját nyerte vasárnap ahol ugyan jó skipperek, ám mégsem a legerősebb csapatok vettek részt.


Barkerék e győzelmükre a korábbi nemzeti bajnoksággal készültek fel, amelyre még a tavalyi év végén került sor és amelyen szintén nyerni tudtak.



„A címvédéssel elég kellemes rajtot vettünk,” mondta Barker, miután a döntőben legyőzték a brit kihívó Ian Williamst 2-1-re. „Jó tudni, hogyha nehéz is a helyzet, akkor is jól ki tudunk jönni belőle győzelemmel.”



Merthogy a győzelem eléggé nehezen született meg az Emirates Team New Zealand számára, amely nem gyenge neveket tudott sorai között: Terry Hutchinson, Don Cowie, James Dagg és Jeremy Lomas. Az elődöntőben az ifjú titán Adam Minoprio csapatával kellett megküzdenie, ám az ifjonc apró hibáit kihasználva végül 3-1-re nyertek Barkerék.



A 21 éves gépészmérnök hallgató csalódott volt, de filozofikus: „Elégedettek voltunk, hogy ilyen messzire jutottunk. Mindössze ez a második egyes besorolású versenyünk, és mégiscsak eljutottunk az elődöntőbe, így azért elégedettek lehetünk.”



A másik elődöntőben a világ második és harmadik helyen rangsoroltja csapott össze. Williams és Mathieu Richard csak öt meccs alatt tudott dűlőre jutni egymással.



Richard lépett meg először 2-1-re és nyílt lehetősége az ö csapatának, hogy a döntőbe jusson, de Williamsék figyelemreméltó teljesítménnyel jöttek fel. A brit kormányos gárdája nyerte ugyanis a következő két meccset, így ők jutottak a döntőbe.





A döntő napja gyenge széllel kezdődött és így halasztani kényszerült a rendezőség, aztán szél szépen erősödött egészen 20 csomósra délután.



A döntőben Williams kezdett harcosabban és hozta is az első kört. Ám csak ennyire telt Williamsék erejéből és Barkerék levitorlázták őket a következő két párharcban és így ők nyerték a kupát. Azért azt tegyük hozzá, hogy a brit egy helyi erőkből rögtönzött csapattal indult, nem úgy, mint az új-zélandi Barker, amely Williams elmondása szerint főleg a fordulókon érződött, amelyeknél a TNZ csapata gyorsult.



A kisdöntőt Richard hozta 2-0-ra Minoprio csapata ellen.



A döntő négy csapata:

Dean Barker (NZL), Don Cowie, Terry Hutchinson, James Dagg, Jeremy Lomas

Ian Williams (GBR), Laurie Jury, Graeme Sutherland, Stu Molloy, Sam Tucker

Mathieu Richard (FRA), Greg Evrard, Thierry Briand, Olivier Herledant, Yannick Simon

Adam Minoprio (NZL), Dave Swete, Josh Puckey, Tom Powrie, Nick Blackman