Alig ért véget a 32. kupasorozat, a verseny jövőjével kapcsolatos történések komolyan borzolják a kedélyeket. A versenyt megelőző kihívók válogatóversenye a Louis Vuitton Kupa is változik.


Méghozzá alapvetően, hisz a versenynek a kezdetektől nevet adó szponzor a továbbiakban nem kívánja támogatni a
versenysorozatot, így 1983 után elöször új névadó kerül a képbe. Könnyen előfordulhat, hogy akár Rolex Kupa lesz a kihívók versenye.


Azután, a spanyol frissen alakult vitorlásklub a Club Nautico Espanol de Vela/Desafio Espanol létezését, mint a főkihívó (Challenger of Record) a San Franciscoi Golden Gate Yacht Club (Oracle BMW klubja, az előző Challenger of Record) megkérdőjelezte, hivatkozva a 19. századi alap dokumentumra a Deed of Gift-re, mely előírja, hogy a kihívónak direkt elérésének kell lennie a tengerhez és nyílttengeri versenyt kell rendeznie ahhoz, hogy felléphessen, mint Challenger of Record.


A felbuzdulás oka, természetesen az, hogy ebben a pozícióban van a legkomolyabb beleszólási joga egy kihívónak. Azon kívűl az Alinghi nem közölte a 33. America Cup protokoljában a
verseny alapvető információit, a dátumot, és a hajókra vonatkozó szabályokat sem. Így míg a védő tervezhet, addíg a kihívók csak ülhetnek és várhatják az erre vonatkozó információkat, amivel hátrányba kerülnek.


Szóval forr a víz az AC házatáján rendesen. Természetesen a cél a kupát megtartani , Európában tartani, hiszen az egész versenysorozat hatalmas üzletté nötte ki magát….



„Az új America’s Cup szabályok egy sokkal kereskedelmibb megközelítést feltételeznek és a protokollt már sok érdekelt megkérdőjelezte. Valójában nagy a kockázata annak, hogy a résztvevő csapatok száma jelentősen lecsökken,” állította a társaság pénteki közleményében.







„Ilyen feltételek mellett döntött úgy a Louis Vuitton, hogy nem adja nevét a kihívók következő megmérettetéséhez,” – mondta az America’s Cup menedzsmentjének fő tisztviselője Michel Hodara, aki ezt egyben „túlzásnak” is minősítette. „Sajnálatos, hogy a Louis Vuitton nem tudja értékelni azt a közönségsikert, amelyet a 32nd America’s Cup elért. Most egy új partnert kell találnunk, amely ugyanazokat az értékeket vallja, mint az AC és a sportág. Ez nem változtat semmit a 33rd AC rendezésében.”






Habár a Louis Vuitton fenntartja, hogy esetleg később, vagy „más formában” visszatér a kupába, Hodra csalódottságának adott hangot, hogy a hosszú ideje szponzoráló cég nem tudta kelőképp értékelni az utolsó kiadást.






„A véleményük rájuk tartozik. Minden, amit mondani tudok az, hogy meglátogattak bennünket nemzetközi szervezetek képviselői, akik csodálták az esemény minőségét és szervezetségét. Szeretnénk tovább növelni a sport népszerűségét,”






Hodra azt is mondta, hogy az AC menedzsment nem kéri fel az Emirates Team New Zealand csapatát – a Louis Vuitton Cup idei győztesét, – hogy a trófeát visszaadja. „Ott maradhat az idők végezetéig,” – tette hozzá.