A múlt csütörtökön kibocsátott új AC protokoll ellen már sokan felszólaltak, nem minden alap nélkül. A Sailjuice (Andy Rice) blogja már kicsit boncolgatta azt a keveset, amit tudni lehet és amitől érdekesebb lehet az AC, mint volt.


A dátumok: „Az első versenynapot 2008. július 4-re tettük, a másodikat július 6-ra, a harmadikat 8-ára, amennyiben szükséges.




Íme az új hajók alapvető adatai:




Rig:




egyárbocos, sloop-rigges




Dimenziók:


Vízvonalhossz terhelés alatt – 90 láb


Szélesség a terhelt vízvonalnál – 90 láb


A hajó legszélesebb pontja – 90 láb


Merülés – 3 láb


Merülés a fedélzettől – 20 láb



Az első nem túl pontos reguláció alapján ez akár egy 90 lábas katamaránt, vagy 90 lábas trimaránt is megenged, de akár egy 90 lábas skiff is szárnyalhat.



Tényleg nevetségesnek tűnhet, hogy ilyenekkel szúrja ki a címvédő a kihívók szemét, időt nem adva a felkészülésre. Az amerikai csapat azt is sérelmezte, hogy a címvédő részt vehet a kihívók összes mérkőzésén – a döntő kivételével. Ez azt jelenti, hogy a kihívók különösebb tesztlehetőségek nélkül kénytelenek 3 hónapra a fejüket igába hajtani, míg a védő szabadon meg ki-be állhat és változtat, mikor csak kedve szottyan és csak később csatlakozik újra.



A Club Nautico Espanol de Vela gyorsan kiadott egy „megnyugtató” közleményt, amelyben biztosította a résztvevőket arról, hogy a protokoll fair és mindenkire ugyanúgy fog vonatkozni.