Hirtelen jött elhatározásból vágtam neki az Attersee-nek. Elsõsorban a cél az új Walicki hajóm belövése, de nem baj, ha a Tackticot is hajtom. Most vitorláztam elöször itt modellhajóval, de ötödszörre vitorlásversenyen.

Nos, az eddigi négy alkalomból háromszor a szél cserbenhagyta  a versenyt és egyszer volt remek szél. Hogy ez kicsiben hogyan lesz, arra azért kiváncsi voltam. Nos, nem csalódtam. Olyan volt idõnként a szél, mint Szencen sem a legrosszabb pillanataiban. De kezdjük az elején.

Az Attersee festõi tó, Weyregg festõi kis falu a Sasadi úti ÖMV benzinkúttól 501 km-re. Az esti vacsoránál összefutunk a osztrák maggal. Csak Manfrédek nincsenek, mert nekik elég közel van ez Linzhez.

Péntek esõnap. Majdnem végig. 27 induló E osztályban összesen öt futam és vagy öt óra esõ. Szél az hol van hol nincs. Fõleg nincs. A nagy esõ elött lebonyolítottak két futamot két csoportban. Elsõben egy nagy nehezen kivergõdött hatodik hely lett  jutalmam. Bár be kell vallanom, azért jött csak össze, mert a végére végre volt egy kis szél. Másodikban A rajt közbeni tömörülés alatt lelazul a csörlõkötél és nem tudom behúzni… Pöpec ez egy DNF és B csoport…

Ez után csak ömlik, ömlik és ömlik. Szél egy szál sem. Felhívnak a Chiemseerõl kb kettõkor, hogy ott most állt el az esõ. És valóban. Négy körül nekünk is vége. Még van idõ néhány futamra. Gyorsan pörgetve egy körös pályán lemegy még három futam. Szerencsétlenségemre  az elsõben felakad a fockom  a szálingba és úgy megyek körbe. Így is csak a cseh Nehera ver meg. A csoport és szél.. Hurrá! Meg is nyerem a futamot elég magabiztosan. Hiába no, kicsi Tackticom jól muzsikál. Attila nem tévedett a tervezésnél. A köztes eredményeket sajna nem tudtam meg, de végül kiderült, hogy az ötödik futam döntötte el a 3-7. helyezéseket. A szél lerohadt közben és olyan szitukba keveredtem, hogy percekig nem tudtam megfordulni. Szóval vacak egy befejezés sikeredett…. Utána díjkiosztó és forró zuhany. Hiába vizes sport ez a modell vitorlázás….

Másnap gondoltam milyen klassz lesz. Tesztelhetem a Walicki hajóm. Tényleg klassz volt. De csak a hajóm. A szél az valami félelmetesen fújt. Illetve nem is. Szinte minden futam a következõképpen zajlott: Elrajtoltunk. Leállt. A jobb oldal elsuhan. Na ezeket sem látjuk már. Mi a bal oldalon is elindulunk. Haha… Mégis mi vagyunk a nyerõk. Majd a középen lévõk áthátszeleznek a két oldal között és elsõnek veszik a bóját.

Ilyen és hasonló szituációk elég alaposan megviselték az idegeimet. Ráadásul nem is nagyon találtam mit kéne tenni itt…. Így a nap végén csak 15. vagyok a 31 indulóból. Nem járok örömtáncot. Csak az vígasztal, hogy végül egy Walicki hajót vettem, mert az ajánlott Rok nevû Bantock hajót most megnéztem élõben és még rondább mint a Scapel, aminek csak az orrával kéne valamit csinálni, hogy szebb legyen.

Este közös vacsi, ahol meglepetésre mindenki maga fizeti a cehhet… Érdekes. Kölcsönös invitálás Sukoróra, Attersee-re ismét, majd lefekvés remélve, hogy a vasárnap jobb lesz.

És lõõn ! Kisüt a nap. Az Attersee gyönyörû. Millió vitorlás a tavon és mi is. Rendes szélben. Rögtön pörögnek a futamok, megtalálom a hajóm sebességét. Rájövök mire jó a trim szervó. Ha leáll és ledöghullámosodik (mert az mind a három nap volt) teljesen beengedem kreuzba is a hasat, míg ahogy visszaerõsödik, úgy húzom ki. Így jól beállított alapok mellett mindig maximális sebességet tudok a verdából kicsiszolni. És megy is. Csak egy kicsit elszoktam az elõl vitorlázástól szombaton. Elöször egy harmadik, majd egy negyedik helyet adok el buta baklövések miatt. De a hajóm jó. Most jön ki az elmélet, hogy ha a J méret (árboc és a forstag bekötési távolság a decken mérve) kisebb, akkor a hajó élesebb. Nekem pedig az új fajta fockom van. Élesebb és gyorsabb leszek, mint a régi hajók. Sokkal jobb a térnyerésem. Most már csak nem kéne hibázni. És végre kijön a lépés az aznapi harmadik futamban. Futamot sikerül nyerni… Na egy kicsit helyre billen megtépázott önbecsülésem. Az utolsó futamban hozok egy ötödik helyet és így végre felkerülök az élmezõnybe.

Pakolás, kis várakozás a díjkiosztóra. Ebben az osztályban is a cseh Pavel Novotny nyert, nagyon magabiztosan. Az idei évben sokkal nyuodtabban és kevésbé inkorrekten vitorlázik. Meg is van az eredménye. Mindkét hajóosztályban fölényesen nyert. Megérdemelte a nagy tapsot, amit kapott.

Ami tetszett: A nagy mezõny és a jó hangulat

Ami nem tetszett: Szerintem a rendezõk igen fukar módon bántak a néppel, de gondolom ez itt megszokott mert senki sem reklamált.

Szóval ha belefér el kell jönni ide legalább egyszer, mert a hely szépsége miatt is megéri.