A négyszeres olimpiai aranyérmes és az Elvström vitorlagyártó cég alapítója, Paul Elvström egyike lett azoknak a hírességeknek, akiket a Nemzetközi Vitorlás Szövetség köszöntött a Hall of Fame eseményen. Elvström és öt társa Sir Robin Knox-Johnson, Ellen MacArthur, Olin Stephens, Barbara Kendall és Éric Tabarly az első tagjai a Hirességek Csarnokának.

A beiktatást a portugáliai Estorilban látványos gála és vacsora keretében tették hivatalossá, az ISAF százéves ünnepsége és éves konferenciája részeként.


II. Konstantin görög király, az ISAF és a Hall of Fame tiszteletbeli elnöke szintén megjelent az eseményen, és örömét fejezte ki a tagok eredményességét illetően:


A 6 tag a vitorlázás világának igazi legendái, és hősök a világ vitorlázóinak szemében. Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a vitorlázás különböző területein. Eredményeikkel nemcsak a vitorlássport erősödéséhez, ismertségéhez és fejlődéséhez járultak hozzá, de meghökkentették és inspirálták az embereket parton és vizen egyaránt.

Paul Elvstrøm (79talán az egyik legismertebb vitorlázó a világon. A koppenhágai Hellerup kikötő mellett született és nőtt fel, és pár évesen kezdett vitorlázni. Az első olimpiai aranyérmét 20 évesen nyerte az 1948-as londoni olimpián a Finn elődjeként számontartott Firefly osztályban. 4 évvel később Helsinkiben megismételte sikerét, akkor már Finn osztályban, majd 1956-ban Melbourneben, 1960-ban Rómában is aranyérmes lett. Bár később nem szerzett érmet, még további 4 olimpián vett részt: Mexico 1968, München 1972, Los Angeles 1984 és Szöul 1988.

Két utolsó olimpiáján Tornado osztályban indult, ahol legénysége lánya, Trine volt. Az olimpiák történetében ez volt az egyetlen apa-lánya csapat. A negyedik, majd a 15. helyet szerezték meg.

Az olimpiai győzelmeken kívül Elvstrøm számos versenyeket nyert, beleértve 15 világbajnokságot 8 különböző kategóriában, és 8 európa bajnokságot.


Emellett jelentős mértékben közreműködött a

versenyvitorlázás szabályainak alakításában, és a vitorlás technológia fejlesztésében. Feltalálta a „hiking bench”-et, vagyis kiülő padot, mely a vitorlázó testének egyenesítését/nyújtását segíti szárazföldön. Ezen kívül feltalálta a lenzventilt (ön-ürítő), és fontos szerepet játszott az olyan termékek fejlesztésében, mint a racsnis csiga, a flexibilis mentőmellény és a csúszásmentes csizmatalp.

Paul 1954-ben alapította meg az Elvström Sails vitorlagyártó céget szülőházában, Koppenhágában, melyet 1979-ig vezetett. 2002-ben a cég felvásárolta az amerikai Sobstad vitorlagyártó céget. Az Elvström Sobstad ma az egyik legnagyobb vitorlakészítő gyár Európában, több mint 30 000 vitorlát adnak el évente a legismertebb hajóépítő műhelyeknek (Bavaria, Beneteau, Elan, Etap, Dufour, J-boat, Grand Soleil, stb.), az egész világot behálózó termékképviselők által pedig ma már a vitorlák minden hajótulajdonoshoz eljuthatnak.

A cég azóta is élenjáró a vitorla-készítés technológiáját illetően, a folyamatos fejlesztések, új és megújító eljárásoknak köszönhetően egyre erősebb és könnyebb vitorlákat gyártanak versenyzőknek és túrázóknak egyaránt. Jövőre a dániai Aabenraa-ban működő cég ismét egy új membrán-technológiával fog előállni a performansz és a

kiemelt díjazású versenyekre készülő hajókra.


Kövendi Zsófia

folyt.köv: