Az őszi szünet idejére az újonnan alakult OP válogatottunk tíz tagja a Garda tóra utazott, hogy Rivában részt vegyen egy kétnapos versenyen, majd ötnapos edzőtábor keretében edzők versenyzők összerázódjanak kicsit, s ráhangolódjanak a következő év feladataira.


A Gardán igazi vitorlázó „nagyüzem” fogadott minket, hiszen több ország is hozzánk hasonlóan itt tervezte az őszi szünet adta lehetőséget. Így a verseny kilenc ország részvételével zajlott, a rajtvonalnál 140 indulóval. Az első versenynapot követően Huszka Mátyás, a Nitrokémia versenyzője állt a mezőny élén, s a verseny végeztével öt futam levitorlázásával is az előkelő 5. helyen végzett. Matyi végig egyenletesen, a biztonságos vitorlázásra törekedve küzdött, s ez a taktika meg is hozta számára az eredményt. Jól szerepelt még a révfülöpi Péch Lóránt is, aki a 11. helyet szerezte meg. A többiek a rengeteg „fekete rajt”, valamint egy olyan futam áldozatai lettek, melyben az erős áramlás (25m /perc) és a leálló szél miatt csupán hét hajó tudott a limit-időn belül befutni. Matyi éremgyőzelme azonban feledtette velünk balszerencsénket.

Az edzőtábor többségében ragyogó napsütésben és a szokásos gardai termik szélben zajlott. A közel 30 óra levitorlázása után az edzőtábor befejezéseként, kihívtuk a szintén ott tréningező 23 fős osztrák csapatot egy háziversenyre. Válogatottunk fölényesen vitorlázva szerezte meg a legjobb helyezéseket (az 1-10-ben csak két osztrák fért be), így megelégedetten indultunk haza.

Az edzőtábor sajnos más természetű tapasztalattal is szolgált. Egyik versenyzőnk vízen szerzett sérülése miatt korházi ellátásra szorult. A történtek fontos üzenete: minden külföldre utazónak legyen Európai Egészségbiztosítási Kártyája (a TB ingyen kiállítja és egy évig érvényes), valamint az utazás idejére szóló balesetbiztosítása.


Török Péter