Jó sok idő eltelt azóta, amióta utoljára górcső alá vettük volna a Barcelona World Race versenyzőit. Ami a Földközin elkezdődött, az folyik tovább. Vagyis a párosverseny a PRB és a Virbac-Paprec 2 között.

A Gibraltári szoros elött
a Jean-Pierre Dick és Damian Foxall által kormányzott Virbac Paprec 2 átvette a vezetést
a PRB-től és elsőnek is ért oda a Gibraltári-szorosban lévő útvonalponthoz. Mindezt úgy, hogy a PRB folyamatosan lekövette ellenfele mozgását.

A Paprec Virbac a szorosból kiérve nyugatnak tartott, míg ellenfele egy kicsit délnyugatnak. A többiek akik a Gibraltári-szorosnál jelentős hátrányba kerültek, most elkezdtek felzárkózni. Eközben egy csöppnyit előbbre került a PRB, de a meccs még csak az elején járt. Javier Sansoék nem sokat kukoricáztak és a legrövidebb utat választották a Kanári-szigetekre. Míg a többiek nyugaton „vakaróztak” addig ők már vonalba is kerültek. Persze odaért az Estrella Damm és a Temenos 2 is. Azután a keleti oldal befuladt és az eddig vezető kettős elkezdte növelni az előnyét.

A Paprec Virbac 2 elvitte ismét a pálmát a kanári-szigeteki ellenörző pontnál és ez jelentősen felvillanyozta őket. A PRB röviddel utána érkezett ugyan ide és maradt a keleties iránynál, míg a vezető hajó egy kicsit nyugatra nyitott. Ekkor 27 mérföld volt a távolság közöttük.

A szélsőségesség csúcsa ekkor a Véolia volt. Jourdainék agresszív nyugati irányt vettek és csak a Delta Dore követte őket egy ideig, de azután az is keletre
igazított. Ez az irány volt a pozitívabb, viszont a kevesebb széllel kecsektetőbb…

Így áll  a mezőny ma

Míg a két vezető hajó Afrika partjainál rohant, addíg kint az óceánon a Véolia jelentősen felgyorsult és gond nélkül feljött a harmadik helyre. Afrika nyugati csücskéig mindenki, rajta és a Mutua Madrilenán kívűl a keleti oldalt favorizálta.

A Paprec Virbac 2 és a PRB végül elindult a Zöldfoki-szigetek felé nyugatra és a 93 mérföldre feljövő Véolia elé beértek. A PRB kicsit tovább húzta nyugatra, míg a Dickék elengedték a kezét és elöbb visszaigazítottak délre. Most már csak a Delta Dore és az Estrella Dam maradt keleten a többiek nyugatról kerülték a szigeteket.

Mint általában, ha elengedjük ellenfelünk kezét akkor ráfaraghatunk. Igy járt ebben az esetben a kék hajó is. A PRB tartva a legnyugatibb pozicióját és szép lassan átveszi a vezetést a Gibraltár óta élen álló Paprec Virbac 2-től.

Persze a Doldrums izgalmassá fogja tenni még ezt a meccset és akár az is lehet, hogy Vincent Riou és Sebastian Josse vezetése kérészéletű lesz, hiszen itt az nyer aki elöbb meg tud szabadulni a szélcsendes övezetből. Elöttük már nincs messze a következő kötelező útvonalpont a Fernandoh de Norhona szigetek.