Informális beszámoló: Abban a szerencsében volt részem, hogy november utolsó hétvégéjén részt vehettem – Magyarországot képviselve – a Nemzetközi Laser Osztályszövetség (ILCA) európai közgyűlésén. Meglepetésemre, az összejövetel elég szétszórt mederben folydogált, néha az volt az érzésem hogy oviban vagyunk, néha meg hogy diliházban. Néhány, talán a tágabb vitorlázó közösséget is érdeklő fejleményről szeretnék az alábbiakban beszámolni.


  1. 2009-től a Laser Európa Kupa versenyek évente kerülnek meghatározásra, kiválasztásra pályázat alapján. Mi is pályáztunk egy verseny rendezésére.
    A pályázatra pozitív visszajelzést kaptunk, végleges döntés az év végéig lesz.
    Azt kérték azonban, hogy az időpontot illetően az osztrákokkal egyeztessünk, mert a titkárság azt szeretné, hogy a magyar és az osztrák versenyek egymást követő hétvégeken legyenek, hogy minnél többen mindkét eseményre el tudjanak menni. Ez egy június végi időpontot valószínűsít.
    Végleges pozitív döntés esetén 150-200 laser (standard, radial és 4.7) részvételére számíthatunk.


  2. 2008-tól az Európa Kupa versenyeken a Laser 4.7 a nők számára kormegkötés nélküli nyitott osztály lesz, vagyis felnőtt hölgyek is versenyezhetnek ebben a rig-ben.
    Természetesen a felnőtt és ifi korosztályok külön kerülnek értékelésre.


  3. Eddig az ifi EB-k általában, nemzeti kvóták nélküli, un. open események voltak (a felnőtt EB-kel ellentétben, amelyek már jóideje kvótás rendszerben kerülnek lebonyolításra, ahol a kvóták az országtaglétszámok alapján kerülnek meghatározásra).
    A nagyobb országok nyomására, most az ifi EB-ken is be fogják vezetni ezt a rendszert.
    Bár én kézzel-lábbal tiltakoztam, egy hosszú írásos beadványban rámutatva arra, hogy ez a rendszer mennyire torzít a nagy országok javára, csak annyit sikerült elérnem, hogy ezt elismerték, és igéretett tettek egy degresszív rendszer kidolgozására, melyben lehetőség lesz kompenzációra.
    Hát majd meglátjuk, ahogy a vak is megmondta!


  4. Bár az allokáció rendszerén nem változtattak, azonban ennek menedzselésére egy új elektronikus rendszert vezetnek be januártól, minden allokált ILCA verseny esetén.
    Ennek lényege, hogy a versenyzők szabadon elő-nevezhetnek egy adott határidőig (a nemzeti osztályszövetségek név nélkül is nevezhetnek versenyzőket), utána a nemzeti osztályszövetségek rangsorolják az elő-nevezetteket, majd a rendszer automatikusan a kvóták alapján, ill a fel-nem használt kvóták szerint re-allokált helyeken befutókat értesíti, hogy nevezésük sikeres (vagy sikertelen volt).
    Ezután kell csak majd a nevezési díjat befizetni.
    Ez a rendszer átláthatóbbnak tűnik, de több odafigyelést igényel a nemzeti szövetségek részéről.


  5. Döntés született egy Európai Laser ranglista bevezetéséről, 2008-tól, minden korosztály és rig számára.


  6. Mint bizonyára a többség számára ismert, az ISAF olimpiai valogató, összevont VB 2011-ben Perth-ben
    (AUS) lesz.
    Finn barátaink is pályáztak erre az eseményre, bár vesztettek nem akarják feladni fejlesztési terveiket.
    Igy azzal a tervvel álltak elő, hogy ugyanabban az évben rendeznének egy összevont olimpiai (és meghívott osztályok) EB-t.
    A javaslatról nagy vita volt, a döntés el lett napova, a többi osztállyal való konzultáció céljából.


  7. Döntés született arról, hogy amennyiben ez lehetséges,
    az európabajnokságokat ezentúl nem hajóosztályonként, hanem korosztályonként rendezik (ifi standard és ifi radial együtt, stb.).
    Felhívták a figyelmet arra is, hogy a legközelebbi ISAF ifjúsági VB-n mind a férfiak, mind a nők számára a Laser Radial lesz az egyszemélyes jolle osztály.


  8. 2010-re vonatkozóan a következő eseményekről született döntés:


    • European (ifi) L4.7, Hourtin, Franciaország


    • European Radial
      női és Standard férfi, Tallin, Észtország


    • European Standard ifi, Lengyelország


    • European Radial ifi a VB eredményéből kerül kiszámításra


    • European Radial férfi a VB eredményéből kerül kiszámításra


    • Megerősítve a korábbi döntéseket a Standard férfi, Radial női és a Radiál ifi VB-k Angliában kerülnek lebonyolításra.

  9. Most térjünk rá a legérdekesebb, de legmegbízhatatlanabb részekre, a folyosói pletykákra.


    • Az ISAF az olimpiai és potenciális olimpiai osztályokat informálisan két kategóriaban sorolta: Participation boats és High Performance boats. Az elsőbe azok az osztályok tartoznak, amelyek azért kerülnek az olimpiára, mert nagy létszámban vitorlázottak, a másodikba azok, amelyek azért mert a technikai fejlődés és a teljesítmény csúcsát képviselik.
      A részvételi kvóták a tervek szerint erősen az első osztályokba tartozó hajóknak fognak kedvezni.


    • Katamarán (öveket becsatolni!). Állítólag azért esett ki a katamarán az olimpiáról, mert az utolsó pillanatban az erre illetékes bizottság egy egész kicsit megváltoztatta az egész közgyűlésen alkalmazott szavazási rendet (hányan esnek ki a végén az egyes szavazási fordulóknál…).
      Az ISAF funkciót betöltők tájékoztatása szerint nagy annak az esélye, hogy a katamarán visszakerül az olimpiai programba, így vagy úgy.


    • A vitorlázás versenyszabályaiban (2009-2012) a legjelentősebb változás a 18-as szabályban lesz. A két hossznyi zónát három hajóhossznyira növelik (azzal hogy ettől +/- 1 hosszal el lehet térni).


    • A NOB szerint a vitorlázás helye és súlya az olimpiákon hosszútávon is biztos. Minden egyéb rosszindulatú pletyka, állítólag!



Mátyás László



Laser Osztályszövetség