Immár 15. alkalommal rendezték meg az újévi versenyt Nápolyban, Olaszország egyik (vagy inkább a) legöregebb klubjában, a Savoia-i Yacht Club-ban.

Hála az olasz – magyar kapcsolatoknak ezen a meghívásos versenyen már harmadik alkalommal vehettünk részt. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan most is a Magyar Optimist Válogatott öt legeredményesebb versenyzője utazhatott ki (Vadnai Benjamin [NVK], Péch Fanni [RIVE], Huszka Mátyás [NVK], Gyapjas Balázs [NVK], Kiss Viktor [VVSI]).

A klub amilyen öreg, olyan biztos anyagi háttérrel is rendelkezik, ezt bizonyítja azt is, hogy a több mint 150 optimistes versenyző és a hivatalos kísérők szállását és ellátását a klub finanszírozta. A klubban még olyan „kemény” szabályok is érvényben vannak, hogy hölgyek csak urak társaságában léphetnek be az épületbe, ahol nagy terek, öreg patináns kanapék, számtalan festmény és kupa tárul a szem elé + ezüst étkészlet… ennyit a

nyálcsorgatásról na de térjünk vissza az optimistesekhez.

A tavaly kitűzött cél után, ami utólag visszagondolva eléggé kemény lett, ugyanis minden résztvevőnek az első alkalom utáni eredményéből egy egész számjegyet kellett lefaragnia (ami sikerült is), újabb cél megfogalamzását éreztem szükségesnek:

A tavalyi erdmény tartása, illetve a szűk 30%-os eredmény elérése… ami inkább 25%. Ez azt jelentette, hogy a 160 indulóból elvárás szerint mindenkinek 40-en belül kellene lennie, aki pedig tavaly jobban ment, attól értelem szerint a hasonló eredmény elvárása volt a cél.

Azt gondolom, hogy az elmúlt évben/években mutatott fejlődés az optimisteseknél, az állandó edzések még a „holtszezonban” is teljes mértékben lehetővé teszik az európai élvonalhoz való csatlakozást. Az októberi gardai edzőtábor, a novemberi, decemberi versenyek (apropó, Pula, Mikulás kupa..beszámoló.. valaki? Elvégre kb. 25 magyar vesenyző volt ott) lehetővé tették/teszik a formában maradást.

Ilyen feltételek mellett, bár az ünnepek miatt kicsit kábultan utaztunk le január 2-án Nápolyba az új szövis busszal, amit utólag is köszönünk; „a gép ott van a szeren”. A másnapi érkezés, kicsomagolás, szálláselfoglalás után egy kis edzést tartottunk a versenyre való ráhangolódás végett. Jó volt látni, hogy a mozgások nem rozsdásodtak be, hanem ahogy kell, működtek.


A verseny első napján, 4-én gyenge forgolódos északi szél fújt, amiben hamar lezavartak 3 tisztességes futamot. Az eredményeket nézve Fanni és Benji hozta a kötelező köröket, a 10-en belüli helyeket. Mindehhez „csak” egy jó, tiszta szeles rajtra volt szükség. A többieknek ez nem mindig jött össze, ami miatt már halmozódtak a problémák; zavartszeles vitorlázás, későn való tisztázás, taktika háttérbe szorulása; így a végeredmény kevésbé illett bele az eltervezettekbe.

A második napon nagyon jó 4-5 Bft erősségű szél fújt DNy-i irányból. Így év elején talán egy picit sok is volt. Ettől függetlenül a gyerekek teljesen pozitívan álltak hozzá a naphoz, mindenki szeretett volna javítani.

Mindaddig, míg kiértünk a kikötőből az öbölbe, ugyanis a DNy-i szél messziről, a nyílt tenger felől fújt, így a hullámok egy pindurit megnövekedtek mire ideértek…úgy kb 1,5 méteresekre.

Sajnos ez már tényleg az a kategória, amivel itthon nem túl sűrűn találkozhatunk, így nem csoda, hogy a gyerekek abban a fél órában, míg vártak a pályajelek elhelyezésére és a rajteljárások indítására, addig tengeri betegek lett. Ettől függetlenlül bíztam benne, hogy az első futamot valahogy átvészelve a második futamban már nem kell a hányingerrel, és a reggeli kétszeri ízlelésével foglalkozniuk, ugyanis Makusz hozta a gyógyszert, ami többé kevésbé hatott…kivéve ha az is kijött.

Fanni tudta tartani a helyét és az előző napi formáját, Benji annak ellenére, hogy Balázzsal együtt ők ketten voltak a legrosszabbul csak pár helyet csúszott vissza, míg Balázs és Viktor nem igazán talált magára. Huszka Matyi pedig szerncsésen kóválygott, oylannyira, hogy sokat javított a helyezésein, sőt egy összetett 2. hellyel megvédte a mundér becsületét is.

A futamok után illetve a szokásos olaszos vacsi alatt (paszta-húsgombóc-süti) a gyerekek ismét jó színben voltak és már csak poénkodtak az aznapi eseményeken…részletes beszámolókkal, hogy aznap ki mit hányszor …..


Vasárnapra a hullámzás maradt a szél kicsit erősödött így elővigyázatosságból kevesebbet reggeliztünk. Sajnos az idő borús volt, így nem csoda, hogy futam közben –és persze pakolás alatt- szakadt az eső. Ilyen időjárási körülmények közepette csak 1 futamot rendeztek amiben még egy picit sikerült javítani az eredményeken.

A kitűzütt célt, a 25%-os teljesítmény elérését Fanninak (17/156) és Benjinek (24/156) sikerült elérni, míg Matyi nem sokkal lemaradva a 25%-tól 47. lett. A fő tengeri beteg Balázs 71., míg Viktor 90. lett.

A körülményekhez képest az eredményeket elfogadhatónak tartottam, pláne miután összevetettem a tavalyiakkal: Fanni 70. Matyi 87. lett 147-ből

Bízom benne, hogy az olasz kapcsolatot ápolva jövére is lesz lehetőség részt venni ezen a nagyszerű év eleji versenyen és természetesen remélem hogy lesz lehetőség újabb elérhető, szigorodó célok megfogalmazására is.

Végeredmények (156 induló):

Péch Fanni (RIVE)
17

Vadnai Benjamin (NVK)
24

Huszka Mátyás (NVK)
47

Gyapjas Balázs (NVK)
71

Kiss Viktor (VVSI)
90.


Hodács Attila

(További képek az osztályszövetség honlapján: www.optimist.hu)