Motivációs program az ifjúsági vitorlázók támogatására, a felnőtt vitorlás társadalom elismert vitorlázóinak szerepvállalásával. Kezdeményezés, annak érdekében, hogy a vitorlás sport utánpótlása közelebb kerülhessen a sportágban rejlő értékekhez, lehetőségekhez.


KÖTELÉK ADATLAP.xls

Jelen pillanatban, 2008 tavaszán, miközben évente több, mint félezer versenyző állhat fel valamelyik hajóosztály nemzeti bajnokságának győzelmi dobogójára, az utánpótlásban versenyző gyerekek száma ennek kevesebb, mint egyharmada. Ennél is kevesebb a motivált, minden lehető versenyen résztvevő megfelelő felszereléssel rendelkező gyerek vitorlázók száma, amit nagyon nehéz csupán az anyagi lehetőségek szűkösségére visszavezetni.

Azok az egyesületek, ahol még folyik tudatos nevelési munka elszigetelten saját belső érdekeiknek alárendelten dolgoznak, átfogó országos tehetségkiválasztás és a fiatalok esélyegyenlőségen alapuló, tervszerű beillesztése az olimpiai osztályokba
csak ábránd. A gyerekek jelentős része korán céltalanná válik és kikopik a versenyzésből, ezzel kárbavész a beléjük fektetetett rengeteg energia.

A helyzeten erőforrás oldalról nem várható jelentős javulás, de mindaddig, amíg a hajóállomány sincs kihasználva, addig elsősorban a motivációt kell erősíteni, a gyerekek érdeklődését, érdekeltségét a vitorlás versenyzés irányába fordítani.

Nem várható jelentős direkt szponzori támogatás sem, mert a gyerekek fogyasztói célcsoportját a vitorlázáson keresztül nem lehet elérni.

A szülők hozzájárulására az egyesületek csak akkor számíthatnak, ha világos hosszútávú programot kínálnak, melyben a színvonalas és rendszeres edzések, állandó felügyelet és a továbblépés lehetősége is megvalósul. Erre az egyesületek döntő többsége képtelen. A külföldi versenyekre edzőtáborokra kiutazó szakosztályi edzők rendszeresen magára hagyják az otthon maradottakat, ahelyett, hogy közös utaztató edzőt , vagy az itthoniaknak napközistábort szerveznének. Ennek az intézményi feltételei sincsenek meg, pedig a rövid nyári szezonban megengedhetetlen a gyerekfoglalkozások szüneteltetése.

Látva a felnőtt és az utánpótlásban versenyzők közötti nyomasztó aránytalanságot, elengedhetetlen, hogy a kevés számú gyerek elkallódásának megakadályozására ne tegyünk lépéseket.
Létre kell hoznunk egyfajta közvetlen kapcsolatot a jól szponzorált és kellően motívált ún. presztízshajók legénysége, és a hiányos jövőképpel rendelkező gyerekek között. Ez, a ma még hiányzó kapcsolat erősíthetné a gyerekek motivációját, miközben a felnőtteket felelős szerepvállalásra késztetné a példamutatás.

A legifjabb versenyzők többnyire az Optimist, a Cadet, a 420-as, és a 4.7-es Laser
hajóosztályokban aktívak, ők a bázisa az olimpiai és a felnőtt osztályok utánpótlásának. Ha közülük kiválasztjuk azokat, akik megfelelő felszereléssel rendelkeznek, vállalják a részvételt a lehető legtöbb hazai versenyen, és kihasználják az edzési lehetőségeket, akkor Optimistben kb 15, a többi osztályban 5-5 egységgel számolhatunk, ami 30 hajót és 40 gyereket érint.

Ha ezt a 30 hajót a presztízsflották felkért hajóinak figyelmébe ajánljuk, akkor okkal feltételezhetjük, hogy az összes gyerekhajónak jut befogadó protektor az összeférhetőségi szempontokat is figyelembe véve.
Nem lenne szerencsés a rokoni kapcsolat, és nem kívánatos az egyesületen belüli partnerválasztás sem.

Mit nyújtana, hogy működhetne a nagyok szerepvállalása?


  • A nagyok segítenék a kicsik elsősorban szakmai, és a legkevésbé sem anyagi problémáinak megoldását.


  • Magukkal vihetnék őket olyan versenyekre, mint a Kékszalag, ahol a kicsik igazi hajózási élménnyel gazdagodnának, míg a nagyok példamutatása egyúttal a csapat belső fegyelmét is javítaná. Nem a hiányzó legénységet kellene pótolni a gyerekekkel, hanem vendégül látni őket, lehetővé téve számukra a különböző feladatok megismerését.


  • A nagyok kiterjedt kapcsolatrendszere, lobbiereje segítheti a kicsik rendezvényeinek versenyeinek népszerűsítését sikerét, ugyanakkor a felmatricázott kishajó megjeleníthető a nagyok média kampányaiban, a támogatók várható megelégedettségére.


  • A nagyok segíthetnek kistesóiknak szponzorok felkutatásában, kapcsolatok kiépítésében, mely a kicsik szakmai programjának megvalósítását támogatja.


  • A nagyok csapatában szereplő vitorlázó olimpikonok felvehetik a direkt kapcsolatot is a kishajóban vitorlázó gyermekkel, megosztva tapasztalataikat.


  • A kishajó felvenné a nagy nevét, viselné szponzormatricáit, ésszerű határokon belül kapcsolódna a nagyok társadalmi, megjelenési kötelezettségeihez. (Sajtótájékoztatók, díjkiosztók stb…)


  • A kicsik elkötelezetté válnának – a nagy csapat tagjának érezve magukat – így kölcsönösen figyelemmel kisérhetnék egymás eredményeit és drukkolhatnának egymásnak a versenyeken.


  • A megállapodás egy szezonra szól, mely meghosszabbítható, de év közben is megváltoztatható, ha az értékelési szempontok ezt megkívánják.

A nagyhajók közül azokat kérjük fel, akik:

Osztályukban a ranglistán előkelő helyen szerepelnek, vagy gyűjtőhajóként ismert vitorlázókból álló csapatot alkotnak (Liberák), és elfogadják a program feltételeit, szellemiségét.

Jelentkezési feltételek 2008-ban kizárólag serdülő, és ifjúsági versenyzők számára:

Az első évben 30 hajóra korlátozzuk a programot, nyitva hagyva a lehetőséget, hogy a későbbiekben mind a létszámkeret, mind a korosztályi korlát megváltozhasson.


  • Családtagok között nem létesülhet kötelék,


  • Klubon belüli kapcsolat nem létesíthető,


  • 6 országos versenyen, és a Bajnokságon való részvétel


  • A jelentkező rendelkezik megfelelő felmért versenyhajóval, és a szükséges felszereléssel,


  • Hajóján elhelyezi a partner hajó szponzormatricáit,


  • Hajóján feltünteti a partner hajó nevét,


  • Nincs a fentieket kizáró szponzorszerződése,


  • Eleget tesz a program által előírt adminisztrációs kötelezettségeinek,


  • Az egyesülete hozzájárul a programban való részvételhez.

A Kötelék program szervezői folyamatosan egyeztetnek az érintett egyesületekkel, hogy
minél előbb összeálljon a résztvevők köre. Reméljük hamarosan a vízen is találkozhatunk a „Kötelék“-ben versenyző hajókkal.

Bővebb információ nagyhajósok részére: Weöres Márta
06 30 269 1393,

serdülő és ifjúsági versenyzők részére:
Karácsony János
06 70 339 6848

Letölthető:


KÖTELÉK ADATLAP.xls