Gyászolnak a Tisza-tavi vitorlázók . Andorkó Antal , akit a gyerekek és az idősek is csak Tomi bácsinak szólítottak ,- 79 éves korában súlyos betegség után április 28-án elhunyt.


A nyugdíjas köztiszteletben álló abádszalóki patikus igazi természet imádó volt . A vitorlázásba még fiatalon a Balatonon kóstolt bele és élete végéig rabjává vált . Amikor 30 éve az alföld közepén feltöltötték a Tisza 2 víztározót elsők kőzött feszített vásznat kis csónakjára , hogy befogja vele a szelet . A falu rosszcsontjai akik azelőtt csak képeslapokon láttak vitorlást el is nevezték Lepedősnek a tákolmányt . Később Tomi bácsi sokszor mesélte vidáman a fiataloknak , hogy milyen sok borulás árán sajátította el a kormányosi tudomány alapjait . Az első igazi jolle héjat egy füredi Kalózt is Õ hozatta az Attila öbölbe , amit aztán Szabó István – jelenleg Ausztráliában élő- vitorlás edző barátjával ragasztottak össze és szerelvényeztek fel egy fészerben . Amikor a nyolcvanas évek elején megjelentek a tavon az első Optimistek a vízügy szakosztálya révén ott bábáskodott a gyerekek körül de az Õ segítségével épült meg az első vitorlás sólya is az öböl partján . Feleségével együtt kora tavasztól késő őszig szinte minden szabad idejűket a vízen töltötték . A
Lepedős névre keresztelt Kalóz fogalommá vált a tavon . Amikor Tomi bácsi már kiöregedett belőle felajánlotta vitorlás barátinak használatra akik sorra nyerték vele a versenyeket megelőzve jó néhány fiatalabb és modernebb hajót .

Az elmúlt év végén találkoztam utoljára Tomi bácsival aki mindig vidám és fiatalos volt . ekkor
hallottam hosszú évtizedes barátságunk alatt először panaszkodni . „ Gyurikám gyengének érzem magam és a hallásom is romlik „- mondta de megbeszéltük , hogy tavaszra megint a régi lesz és jön velem vitorlázni a Katán …

Andorkó Antalt a Tisza-tavi Vitorlás klub egyik alapítóját a klub örökös tagját május 6-án lakóhelyén Abádszalókon helyezik örök nyugalomra .

Jó szelet Tomi bácsi !