Lezajlott a szezon utolsó 18as GP-ja, de mielőtt belecsapnék részleteibe meglévő restanciámat próbálnám behozni.




18footer EB

Még a nyáron, a szalag előtt részt vettünk az EB-n Six Four Les Plages-ban. Francia riviéra, Cöte D’azur, Brutal Beach. Nem volt szar a hely. Egy hetes program.

Mi már szörnyen vártuk, mivel erre a versenyre jönnek az Ozzik és velük együtt az új/használt rigg a hajónra. CST full karbon árboc és North 3DL squaretop vitorlák. Ezekkel és a télen épített karbon szárnyakkal már fel tudjuk venni a versenyt az élmezőnnyel.

eb1_600

A verseny az új rigg beállításával telt. Nem volt könnyű, de a mezőny a segítségünkre sietett. Ausztrál állítási adatokkal, dán forstaggal és angol D1 merevítővel összeállt a szett. A baj csak az volt hogy mivel a mi hajónk deckje eltér a többiekétől a vantni bekötések magasabban vannak, ezáltal csutkára letekert drótokkal sem volt elég rake az árbocban.

A mezőny nagyon sűrű lett idén, csak az igazán jó csapatok jöttek el, töltelék nem érkezett.

A hat nap 16 futamát most itt nem részletezném, elég az hogy alapvetően kicsi, közepes szelekben vitorláztunk és úgy végeztünk a 12. helyen hogy az ejtő után a legrosszabb futamunk 11., legjobb 5.!! volt. Végre tudtuk tartani a lépést, rendre első ötben vettük az első bolyát, csak az élesség hiányzott így lassan megettek.

mirabouax_600

A mezőnyt idén is az Ozzik uralták, Grant Rollerson a fekete Slam-mel könnyen nyert, második az angol Ronstan csapata lett. Harmadik az elő legenda John „Wuddy” Winning lett a Yandoo-val. Idén csak negyedik lett Howie Hamlin amerikából.

Érdekesség volt a Mirabaud csapatának látogatása, ők azok akik szárnyakat (víz alatti) építettek a skiffre, sőt már új „hajót” is építettek a szárnyakhoz. Véleményem szerint most épp ők írják a vitorlázás jövőjét. (http://www2.jundt.ch/blog/) Elrajtoltak és a mezőny mellett jöttek, nem akartak zavarni. Az tisztán látszott hogy egy esetleges túrafutamon nem lett volna esélyünk ellenük.


Eredmények itt:

http://www.18footer.org/GrandPrix/Results/tabid/416/Default.aspx?EventId=350


Fotók:


http://www.18footer.org/Medias/Pictures/2008Pictures/tabid/544/AlbumID/1220-158/Default.aspx



18footer GP5 Como

A comoi tó nagy mumusunk valahogy minden évben kibabrál velünk ez a tó, vagy nincs semmi szél vagy túl sok, vagy eső végig, vagy az autónk rohadt le…….. mindig volt valami. Idén is megkaptuk a részünket. És még is szeretjük. Van valami ebben a helyben.

como4_600


Az idei utolsó GP a Comoi Skiffestivál keretei között került megrendezésre. Fesztivál volt a javából, hisz a 18asok mellett voltak 14 lábas, 49er, 29er, 29erXX, Laser 4000, Musto, RS 600-700-asok és még Moth is!!! Nekik a program túrafutamok voltak amiket YS rendszerben értékeltek. Nekünk pályaversenyek és túrafutamok felváltva.

Pénteken négy sima futam ment le. Kicsit felhős , néha napos időben 12-15csomós szél, még „simán nagy rigg”. Jól kezdtünk, két harmadik helyet biztosan hoztunk. Az állítás még mindig nem százas, de sajnos otthon nem tudtunk senkivel érdemben összemérni. A harmadik futamot istenesen elbaltáztuk – 6.

A negyedik futamban ott voltunk nagy csatában a harmadik helyért majd elütöttünk vmit a víz alatt. Halottunk, meg éreztük, de arra gondoltunk, hogy már megint egy halat csaptunk el. Nem az volt. Egy jó másfél méteres faágat húztunk körbe a pályán, így ismét csak 6. Este még állítottunk, lassan meglesz a tuti.

como3_600

Szombat

Kisütött a nap és egy körül megjött a termik. Mivel egyre volt kiírva a pálya futam rajta, majd ezután következett volna a túrafutam mindenki nagy rigget szerelt. A termik meg csak lassan erősödött de biztosan. Olyannyira hogy a rajtra úgy 20csomó körül volt 25-ös fújásokkal. És meg kell mondanom ez a nagy rigges, squaretoppos vityokkal nem olyan vicces. Hárman futottak be, az nyert aki csak kettőt borult. Mi a mi másodikunk után úgy döntöttünk ki megyünk cserélni a kisebb riggre és a további futamokat szépen besöpörjük. Így is lett csak éppen nem lett több futam, a rendezőség törölte a további programot, alig tudták kimenteni a sok hajót a tóból.

Vasárnap

Felhős reggelre ébredtünk, kicsi szelet mondtak, sokáig úgy tűnt semmi sem lesz. De lett. Ki is loholtunk természetesen ismét nagy rigggel, majd elkezdődött az előzőnapi forgatókönyv. Az első futam 20 csomó körül, sikerült 2. helyen  bejönni, majd tovább erősödött és mi teljesen szétestünk. Akkorákat estünk, általában orra.  Ilyenkor mindig azon csodálkozom egy- egy nagyobb után hogy-hogy még egyben a hajó? Egész sokáig bírta a hajó és mi is aztán meguntuk az úszást és kimentünk.

Végül is összesítésben az ötödik helyet szereztük meg. Természetesen angol győzelem született: a Pindar csapata ezzel a győzelmével bebiztosította az összetett elsőséget is. Második a GP Covers lett, a dán öregek megint megmutatták.

A GP összesítésben pedig a 8. helyen zártunk a 28 nevezett közül. Harmadik nemzetként az Angol, Dán csapatok után olasz ,német, svájci csapatok elött. Harmadik az olaszoktól az Eclotec lett.

liberty4_600

Idei évre sajnos ennyi, de várjuk a következő szezont amikor is egy új versenyen, nevezetesen az osztály alapítójáról elnevezett MARK FOY TROPHY-n negyvennél is több hajó indulása várható!!


Eredmények:

http://www.18footer.org/GrandPrix/Results/tabid/416/Default.aspx?EventId=353


És a Grand-Prix összetett:

http://www.18footer.org/Racing/GrandPrix/Results/Overall/tabid/414/Default.aspx


Fotók:


http://www.18footer.org/Medias/Pictures/2008Pictures/tabid/544/AlbumID/1220-184/Default.aspx


Ujhelyi-Gáspár Miklós  /Tyutyu/

Liberty Sailing Team

www.skiffsailing.hu

como2_600

como1_600

liberty3